Компютърният пазар показа растеж благодарение на лаптопите на Apple

Пето-авеню-Манхатън-Ню-Йорк-Apple_store_fifth_avenue китай иск лаптопи видео

Пазарът на персонални компютри показа растеж през първото тримесечие на 2024 г. и това до голяма степен се дължи на увеличеното търсене на компютри на Apple. Това се посочва в проучване на аналитичната компания IDC.

След две години на спад, последвал бума на продажбите по време на пандемията, доставките на компютри възлизат на общо 59.8 милиона единици, което е с 1.5% повече от миналата година, според проучването. Отбелязва се, че постигнатите цифри не са ясен знак за стабилно възстановяване, но все пак показват подновен интерес сред потребителите и компаниите към закупуване на нови лаптопи и компютри.

В количествено отношение лидер през първото тримесечие е Lenovo (13.7 милиона).

Следват го HP и Dell, които са доставили съответно по 12 и 9.3 милиона компютъра. На четвърто място е Apple (4.8 милиона), а на пето е Acer, които са доставили съответно 3.7 милиона устройства.

Най-голям ръст обаче отбелязва Apple, чиито продажби се увеличават с 14.6%

спрямо същия период на миналата година. За разлика от конкурентите Dell и Asus, които бяха изправени пред спад в продажбите, компютрите на Apple привлякоха вниманието на значителен брой потребители.

Анализаторът на IDC Джитеш Убрани също подчерта важността на по-ниската инфлация,

която допринесе за възстановяването на търсенето в Америка, Европа, Близкия изток и Африка. Въпреки това Китай, един от най-големите пазари в света, продължава да е изправен пред икономически предизвикателства, които възпрепятстват растежа на продажбите на компютри. Експертът също така отбелязва, че перспективите за PC пазара тази година изглеждат оптимистични, включително поради пускането на компютри с интегриран AI до края на годината и заради компаниите, които актуализират компютрите, закупени по време на пандемията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст