Папа Франциск призова да се сложи край на спиралата на насилието в Близкия Изток

папа Франциск

Папа Франциск призова Иран и Израел да избягват действия, които биха подхранили спиралата на насилието, предаде “Ройтерс”.

Според главата на римокатолическата църква влязат ли в тази спирала, двете държави ще потопят Близкия изток в много дълбок конфликт.

Този призив папата отправи, докато говореше пред поклонници на площад “Свети Петър” във Ватикана. Той призна, че е следил новините за изстреляните от Иран срещу Израел ракети и дронове, с голямо притеснение и болка.

„Отправям сърдечен призив за спиране на всякакви действия, които биха ожесточили насилието и биха въвлекли Близкия изток в още по-тежък конфликт“, подчерта папа Франциск.

“Никой не трябва да застрашава съществуването на другите. Вместо това всички нации трябва да защитават мира и да помагат и на израелци, и на палестинци да живеят в две държави, една до друга, в пълна безопасност”, уточни папа Франциск.

Той призова за прекратяване на огъня в Газа и за преговори, при които населението да получи необходимата хуманитарна помощ, а израелските заложници, държани от “Хамас” след атаката срещу Израел на 7 октомври, да бъдат освободени.

“Стига война, достатъчно ни бяха всички тези атаки и цялото това насилие. Нека кажем “Да” на диалога и “Да” на мира”, прикани Светият отец.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст