Забавяне на годишната инфлация в България с 3% през март месец

годишната инфлация

Годишната инфлация в България се забави през март с до 3%, сочат данните на Националния статистически институт. Това е най-ниската инфлация в нашата страна от юли 2021 г. насам, когато тя също нарасна с 3 на сто.

От началото на 2024 г. инфлацията е 1%, а средногодишната инфлация за периода април 2023 г. – март 2024 г. достигна 6,5% спрямо периода април 2022 г. – март 2023 година.

На месечна база инфлацията се повиши през март с 0,2% спрямо предходния месец, когато нарасна с 0,3 на сто.

В рамките на месец най-голямо е увеличението на цените в потребителската група развлечение и култура” (с 09%), в съобщеният (с 0,9%) и транспорта (с 0,8%), докато най-голямо намаление е регистрирано при цените в групата “облекло и обувки” (спад с 0,6%), жилища, вода, електроенергия, газ и други горива (с 0,5%) и при цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки (с 0,1%).

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) през март 2024 г. се повиши с 0,2% на месечна база, докато хармонизираната потребителска инфлация на годишна база се забави рязко до 3,1% от 3,5% през февруари.

Хармонизираният индекс на потребителските цени е сравнима мярка на инфлацията на държавите от ЕС. Той е един от критериите за ценовата стабилност и за присъединяването на България към еврозоната.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст