Организацията на изборите на 9 юни не следва да е по-сложна от местните, смята Камелия Нейкова

организацията на изборите, Камелия Нейкова, ЦИК

Организацията на предстоящия вот в технически аспект не следва да бъде по-сложна от състоялите се местни избори.

Това коментира председателят на ЦИК Камелия Нейкова по време на среща с министър-председателя Димитър Главчев в Министерския съвет. В разговора, организиран по инициатива на премиера, взеха участие вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, министрите на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, на електронното управление Валентин Мундров, на външните работи Стефан Димитров, на правосъдието Мария Павлова, на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, както и представители на вътрешното министерство.

От ЦИК съобщиха, че подготвят специална разяснителна кампания относно уседналостта, която е особеност на евроизборите. От страна на МВР беше докладвано, че структурите на ведомството по места вече работят активно срещу изборната търговия и за противодействие на „брокерите на гласове“.

Премиерът подчерта, че ЦИК може да разчита на пълно съдействие от страна на изпълнителната
власт за подготовката и провеждането на честни и прозрачни избори. Той добави, че кабинетът вече е приел план-сметката за изборите на 9 юни и подчерта, че е одобрено и правителственото решение, с което на министър Гвоздейков е възложена координацията по изпълнението на дейностите във връзка с организационно-техническата подготовка на изборите.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова определи днешната среща с изпълнителната власт като навременна и изрази увереност, че с нея се поставя добро начало на съвместната работа по организирането на вота.

В рамките на срещата в Министерския съвет бяха обсъдени сроковете за различните дейности в хода на подготовката на изборите. Теми на разговора бяха също организирането на вота в чужбина, обезпечаването на машинното гласуване по начин, по който да елиминира всякакви съмнения за манипулации, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст