Главчев предлага Кирил Вътев да бъде освободен като земеделски министър

Кирил Вътев

Служебният премиер Димитър Главчев предлага персоналният състав на служебния кабинет да бъде променен, като Кирил Вътев бъде освободен от поста министър на земеделието и храните и длъжността да заеме Георги Тахов.

В предложението си до президента Румен Радев премиерът посочва като мотиви за смяната несправяне със служебните задължения, в резултат на което продължава напрежението и недоволството в аграрния сектор, без да се стигне до необходимите законодателни и управленски решения с нужната финансова обезпеченост, като например украинската помощ за земеделските стопани за 2024 година и все още нестартиралата кампания по директните плащания, което създава сериозни затруднения в сектора.

Само преди ден Главчев предложи да бъде освободен служебният министър на външните работи Стефан Димитров и на негово място да бъде назначен депутатът от ГЕРБ-СДС Даниел Митов. Като мотиви за смяната се отбелязва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга.

Преди това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на предизборно партийно събрание настоя за смяна на министъра на външните работи. “В служебното правителство ГЕРБ подкрепя само министъра на отбраната Атанас Запрянов”, заяви Борисов на среща с членове на партията и симпатизанти от столичния квартал „Подуяне“.

Тази поредица от събития повдигна въпроса доколко надпартиен е служебният кабинет и кой е избирал състава му. Все още няма решение от страна на президента за освобождаването на външния министър.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст