Нов старт на “Яйцето” в Софийския университет

Обновеното "Яйце" в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски"
Обновеното "Яйце" в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски"

“Нека “Яйцето” в Ректората на Софийския университет (СУ) “Св. Климент Охридски” отново да бъде този център за промяна и за това как трябва да изглежда България, но да го казват не политици, а интелектуалци. Това е моето послание днес към всички”, каза вицепрезидентът Илияна Йотова в словото си при откриването на обновеното “Яйце” в Ректората на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Откриха тържествено обновеното “Яйце” в Ректората на Софийския университет св. “Климент Охридски” – става модерна зала за събития.

Емблематичното място е реновирано от Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“ и се превърна в модерен конферентно-изследователски център, плод на новата дигитална епоха, посветен на опазването и показването на богатата култура и наследство на България.

Във времето назад различните битности на “Яйцето” в Софийския университет включват спортен салон, хранилище за книги, място за съхранение на непотребни неща. През 80-те години (мястото) се превръща в столова за обед и ресторант за вечеря. Но какво е първоначалното предназначение на това пространство, не е ясно. Някои мислят, че е построено за параклис. Поради това са му предали овална форма. Но понеже не е било разположено според канона, е нямало как да го освети църквата.

Обновеното "Яйце" в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски"

“За мен и за моето поколение, това място е от особено значение, защото ние завършихме Софийския университет точно през 1989 г. Никога няма да забравя своите преподаватели, защото в това място нямаше значение дали си преподавател, професор, доцент, асистент или си студент, нямаше и значение в кой курс си. Това беше отворено пространство, в което всеки можеше да срещне своя любим преподавател, да сподели с него мечтите си, проектите си, да му каже какъв иска да стане”, каза вицепрезидентът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст