Проучване сочи, че интересът към европейските избори е по-висок, в сравнение с вота преди пет години

евроизбори избори за европарламент европейски парламент

Интересът на европейските граждани към предстоящите избори за Европейски парламент е значително по-висок, отколкото при последния вот преди пет години, информира „Ройтерс“, позовавайки се на социологическо проучване.

Около 60% от анкетираните от “Евробарометър” заявяват, че са много или донякъде заинтригувани от гласуването, което ще се проведе между 6 и 9 юни. За сравнение – подобен отговор са дали 49% от анкетираните преди изборите през 2019 година.

Около 71% от европейците отбелязват, че има вероятност да гласуват, спрямо 61% преди последните избори за европейски парламент.

Предишни проучвания сочат, че принципно по-малко хора гласуват, отколкото заявяват, че ще го направят. Избирателната активност на последните избори за Европейски парламент беше 50.66% – най-високата от 1994 година насам.

Единствената страна, при която не се наблюдава ръст, е Франция. Само 27% от анкетираните демонстрират интерес, което е най-ниският резултат, регистриран в страна членка на Европейския съюз.

Мнозинството от 27-те държави членки на Съюза, смятат, че въоръжените конфликти в Украйна и Близкия изток – правят гласуването още по-важно.

Според резултатите от проучването основните въпроси, на които избирателите ще очакват отговор по време на предизборната кампания, са бедността, здравето, климата, работните места и отбраната.

Председателят на европарламента Роберта Мецола подчерта, че гражданите на ЕС осъзнават, че залогът е висок.

“Евробарометър” провежда редовни проучвания на общественото мнение, но не изследва подкрепата за политическите партии.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст