Осуетената ракетна атака на Иран срещу Израел струва над 1 млрд. щ. долара

Осуетената ракетна атака на Иран срещу израел струва над 1 млрд. щ. долара

Израел и партньорите им заслужиха аплодисменти за успешната защита срещу безпрецедентната атака на Иран срещу Израел в нощта на 13 срещу 14 април. Операцията по прихващане на иранските оръжия обаче има солена цена предвид големия брой използвани средства за въздушна защита срещу значително подобрените възможности на иранските дронове и ракети.

Общите разходи по неутралзиране на иранския набег от израелските, американските, британските, френските и йорданските военни струва на региона грубо 1.1 млрд. щ. долара, по оценка на бригаден генерал Рем Аминоах – главен финансов съветник на бившия главнокомандващ на въоръжените сили на Израел.

“Такава е оценката за неутрализиране на атака от подобен мащаб”, коментирал за агенция “Блумбърг” генералът, който е и член на борда на Israel Aerospace Industries – една от основните израелски компании от сферата на отбраната. Той се позовава на изчисленията, направени за броя на ракетите-прехващачи, които е трябвало да изстрелят израелските военни.

Израел е осъществил две трети от прихващанията, а неговите партньори са се справили с останалите, обяснил на журналисти на 17 април Цвика Хаимович – бивш командир от израелските военновъздушни сили.

Израелското военно командване информира, че Израел е изстрелял около 170 дрона, 30 крилати ракети и 120 балистични ракети и малък брой единствено от тях е успял да проникне в израелското въздушно пространство. Дроновете и крилатите ракети са били неутрализирани преди да достигнат до Израел.

Опрацията е осъществена координирано от израелските и партньорските мрежи от радарни установки, ракети-прихващачи, бойни кораби и въздушни бази в Близкия изток.

Вашингтон твърди, че е унищожил повече от 80 дрона и поне шест балистични ракети, изстреляни от Иран и Йемен, където е базирана военната групировка на бунтовниците хуси, финансирана от Техеран.

Финансовата равносметка: някои от отбранителните ракети на Съединените щати струват по 2 млн. щ. долара всяка, като в някои случаи са били изстреляни по две или три във всяка приближаваща цел, за да се увеличи шанса за унищожението й, обяснява Джеймс Ставридис – пенсиониран адмирал от американския военноморски флот. Най-скъпите прихващачи на Израел – Arrow 3, струват около 3 млн. щ. долара всеки.

Иран също е платил солена цена за атаката: един дрон се оценява на грубо 2000 щ. долара, а балистичните му ракети – на над 80 хил. брит. паунда всяка. Вашингтон смята, че Техеран разполага с близо 3 хил. балистични ракети – най-големият арсенал в Близкия изток.

Лошата новина за воюващите се е изчерпващите се наличности от модерни оръжия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст