Куриерската компания Sameday разширява мрежата си у нас с 6.5 млн. евро

Куриерската компания Sameday

Sameday, куриерската компания с най-голямата мрежа от автомати за безконтактно получаване на пратки в региона – easybox, обявява трикратно увеличение на своите решения за доставка извън дома в България. До началото на пиковия за куриерските услуги сезон в края на годината броят им в страната ще достигне 1500, при налични 500 easybox шкафчета към момента. Инвестициите, предвидени от компанията за разширяване на мрежата у нас, са 6.5 млн. евро от общо 8.7 млн. евро, които ще бъдат вложени в страната през 2024 година. 

Експанзията на регионалната куриерска компания е част от мащабен инвестиционен план в размер на 60 милиона евро. Общо 30 млн. евро от тях ще обезпечат разширяване на мрежата в региона със 70% до 8500 точки до края на 2024 година. От тях 80% easybox шкафчета разположени в 1000 града в България, Румъния и Унгария. 

Точки за доставка на 7 минути разстояние

Целта на Sameday за трите държави, в които оперира, е 50% от цялото население да се намира на не повече от седем минути пеша от най-близката локация, част от регионалната инфраструктура за доставка. Това, ще се реализира и посредством увеличаване на  капацитета на easybox шкафчетата, които се радват на голяма популярност сред потребителите.

„Отдадени сме на подобряването на нашите възможности в подготовка за тазгодишния пиков сезон, за да подпомогнем в максимална степен нашите партньори както на национално ниво, така и в сферата на кросбордър доставките. Голямото търсене на услугата за доставка извън дома, което ясно личи от резултатите през последната година, допълнително ни амбицира да поставим разрастването на мрежата в центъра на нашата стратегия, както за България, така и в региона“, споделя Радослав Крумов, изпълнителен директор на Sameday България.

Към момента регионалната мрежа на easybox, която оперира в България, Румъния и Унгария, разполага с над 5000 автоматизирани шкафчета, разположени в повече от 860 населени места. В България броят им вече надхвърля 500, в Румъния – 3900, в Унгария са над 700. До ноември 2024 г., когато ще започне пиковият сезон за електронната търговия и за куриерските компании, мрежата за доставки извън дома ще разполага с 8500 точки в 1000 града в региона, за да отговори на нуждите на потребителите и онлайн търговците.

Според Лучиан Балтару, главен изпълнителен директор на Sameday Group, компанията работи, за да затвърдим позицията си на ключов партньор в развитието на електронната търговия в региона. За да се постигне тази цел, се разширява регионалната инфраструктура за доставки извън дома. “Целта ни е да подобрим клиентското преживяване и да намалим разходите за доставка на онлайн магазините в България, Румъния и Унгария. С разширяването на инфраструктурата си можем да увеличим и броя на потребителите, до които онлайн магазините в региона могат да достигнат с лекота”, отбелязва Лучиан Балтару.

Инвестиции в ефективни решения за трансгранични доставки

През 2023 г., мрежата на easybox е нараснала с над 11% на годишна база в региона. На новооткритите пазари – България и Унгария, през изминалата година броят на инсталираните easybox шкафчета се е увеличил с 37 на сто. На групово ниво, инвестициите през 2024 г. са насочени към разширяване на регионалната мрежа за доставки на пратки извън дома, въвеждане на нови технологични решения, оптимизиране на капацитета за доставка и скоростта на обработка на поръчките.

Постоянен растеж в сегмента на трансграничните доставки

През последните 12 месеца, броят на пратките, изпратени от Румъния до Унгария и България, се е удвоил, следвайки популярността на международните доставки сред клиентите. Между април 2023 г. и април 2024 г., компанията има годишно увеличение от 115% на броя на онлайн магазините, които са ползвали услугите за трансгранична доставка. Понастоящем, до услугата имат достъп над 6000 клиенти и тя е отворена за всички онлайн магазини, които си сътрудничат със Sameday и желаят да разширят дейността си в международен план.

Sameday цели да създаде отворена зона за доставки в региона

Дейностите, които Sameday е започна през 2022 г. в България и преди това, през 2020 г. в Унгария, насърчават създаването на единна зона за доставки, без граници, посочват от компанията. По този начин, онлайн магазините в България, Румъния и Унгария могат лесно да разширят стратегиите си за привличане на клиенти, с по-голяма сила при навлизане в региона и без необходимост от локализирани запаси във всяка страна.

В допълнение към решенията за трансгранична доставка, Sameday предоставя на българските, румънските и унгарските търговци услуга, която им дава възможност за лично зареждане на пратките в автоматите на куриера – First Mile to easybox. Използвайки тази опция за изпращане на своите пратки, онлайн магазините могат да намалят разходите за доставка и лесно да зареждат пратките във всеки easybox.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст