София е над средноевропейското ниво по доходи, не е България

средноевропейското ниво, София сгради

 „София вече е над средноевропейското ниво”, твърди старши изследователят в Института за пазарна политика Петър Ганев. Той уточнява, че става въпрос за доходи и стандарт на живота и има предвид сравнение на града, в който живее всеки четвърти българин, с централноевропейски столици като Прага и Варшава.

“София е над средноевропейските нива като доход, а знаем, че България е на 64% от него “, отбеляза Ганев.

С колко пари се живее в София? Аналитици дават пример с разходите на един студент от провинцията, който учи в столицата. Според тях наем на двустайно жилище (60 кв.м.) в хубав квартал е 800 лева. Режийни (интернет, телефон, вода, ток, топло) – 180 лв. средно месечно. Транспорт – 30 (365лв. за годишна карта). Храна – 350 до 700 лв. (от готвене до заведения). Забавления – 120 до 300 лв. (кино, дискотеки, излизания). За спорт – 50 лв. (фитнес карта примерно). За дрехи, неща за апартамента, лекарства – 200 лв. месечно. Това прави базова сметка за приятен живот в столицата от 1500 до 2000 лв. и нагоре, зависи от човека и неговите предпочитания.

Едновременно с това жилищата не спират да поскъпват. Луксозните са поскъпнали най-много в “Лозенец” – с 24% за година и “Изток” – 22%, показва анализ на Unique Estates. Така квадратният метър в тези два квартала вече е съответно 3543 евро и 3030 евро.

Все пак рекордьор по цени е районът на “Докторски паметник”, където квадратният метър гони 4700 евро. Най-евтино жилище от средния  и високия клас може да се купи в “Кръстова вада” – 2130 евро и “Манастирски ливади” – 2150 евро за кв. метър.

Най-високите цени през 2023 г. бяха постигнати в района на храм-паметника „Александър Невски“, като локацията е определяща, независимо от състоянието на имота. В тази част на града завършен и луксозно обзаведен апартамент може да достигне и продажна цена от над 7000 евро на квадрат.

Тези цени не са случайни защото София формира близо 43% от икономиката на България, показват данни от икономическия профил на града, разработен от Института за пазарна икономика. А и приливът на кадри и таланти от страната и възстановяването на туристическия трафик очертават потенциала за икономическо развитие на града през следващите години.

В анализа е посочено също, че той е центърът на инвестиционната дейност у нас, привличайки 14,7 млрд. евро от 28,2 млрд. евро чуждестранни инвестиции през 2021 година.

Особено видима е концентрацията в информационните и комуникационните технологии – през 2021-ва в София инвестициите в този сектор достигат 2,1 млрд. евро, спрямо едва 66 млн. евро в цялата държава. В столицата е концентрирана и по-голямата част от износа – тя допринася за 42 млрд. лева от общо 103 млрд. лева изнесени стоки и услуги през същата 2021 година.

От Института за пазарна икономика отчитат, базирайки се на данните на Националния статистически институт, че доходите на човек от населението в най-големия наш град са 2,2 пъти над средните в страната, като по този показател той изпреварва чувствително всички останали икономически центрове, включително Пловдив и Варна.

Икономиката на София е традиционно силно ориентирана към услугите, допълват още икономистите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст