Подкрепяме всячески Украйна, поддържаме европейската позиция, увери Главчев

И Главчев критикува поведението на новия президент на Северна Македония

Подкрепяме всячески Украйна според възможностите. Поддържаме европейската позиция. Борбата срещу дезинформация е на вниманието на европейските лидери в контекста на предстоящите избори за Европейски парламент. Важно е да се предприемат решителни действия от държавите членки и всички институции да действат в синхрон и координация. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев след заседанието на Европейския съвет.

В Брюксел бяха приети заключения, изразяващи решимостта на Съюза и неговите държави членки да следят отблизо и да ограничават всякакви рискове, произтичащи от дезинформация, включително чрез изкуствен интелект, както и от чуждестранно манипулиране на информация и намеса в изборните процеси. Борим се България да не бъде уязвима от гледна точка на дезинформацията, в съзвучие с европейските заключения, каза министър-председателят.

Главчев потвърди категоричната подкрепа на България за Украйна. “Подкрепяме всячески Украйна според възможностите. Поддържаме европейската позиция“, увери той. По думите му, източници за помощ биха могли да бъдат приходите от замразените руски активи, които сe изчисляват на около 2 и половина – 3 милиарда евро. Главчев акцентира върху призива на върховния представител на Европейски съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел възможно най-бързо на Киев да бъдат предоставени противоракетни системи.

Служебният премиер Главчев изтъкна още подкрепата на България за възобновяване на диалога на ЕС с Турция. Посоката е да се разширява диалога с Турция по повод асоциирането в Европейския съюз, както и осъвременяването на митническия съюз, добави той.

Министър-председателят е запознал също така европейските си колеги със случващото се в България. Във фокуса на разговорите са били промените в Конституцията и подготовката на предстоящите избори на 9 юни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст