Депутатите приеха на първо четене отлагане на либерализацията на електроенергийния пазар за битовите потребители

либерализация

Със 151 гласа “За” (с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС, “Възраждане”, “БСП за България” и ИТН) депутатите приеха либерализацията на електроенергийния пазар за битовите потребители да бъде отложен в разумни срокове, в които да се гарантира необходимото време за изпълнението й.

“Против” това предложение, внесено от “БСП за България” гласуваха 41 депутати – всички те – депутати от “Продължаваме промяната” – “Демократична България”.

След това със 122 гласа “За” (на ГЕРБ, ДПС, “БСП за България” и ИТН) и с 43 “Против” (на ПП-ДБ) и с 31 “Въздържал се” (на “Възраждане”) бе прието предложението на депутати от ГЕРБ либерализацията на електроенергийния пазар за битовите потребители да бъде отложена с една година.

В мотивите на вносителите е посочено, че целта на отсрочката е във въпросната една година да се предприемат действия по финансово стабилизиране на дружествата от групата на “Български енергиен холдинг” ЕАД и фондът “Сигурност на електроенергийната система”. Освен това се очаква в този период Министерският съвет и министерството на енергетиката да проведат информационна кампания, в която да запознаят потребителите с либерализацията на пазара на електроенергия.

Със 148 гласа “За” (с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС, “Възраждане”, БСП и ИТН) пък бе прието предложението на ИТН, което е за отлагане на либерализацията за 1 юли 2025 година. Против гласуваха само народните представители от “Продължаваме промяната” – “Демократична България”.

В мотивите си вносителите са записали, че няма изготвена оценка как ще повлияе повишеното търсене на борсата върху цените. Освен това нормативната уредба не гарантирала прозрачност, сигурност и предсказуемост за потребителите, както и защита от прекомерно увеличение на цените на електроенергията за бита, тъй като това било предвидено да се извършва с акт на Министерския съвет. Според ИТН това поставя под пряка зависимост цените на тока за бита от възможностите на бюджета и от фонд “Сигурност на електроенергийната система”.

Депутатите отхвърлиха със 124 гласа (на ГЕРБ-СДС, ДПС, “Възраждане” и ИТН) предложението на “Продължаваме промяната” – “Демократична България”, което предвиждаше както увеличаване на списъка с организации и институции, които могат да изпратят сигнал до КЕВР, че се извършват злоупотреби, така и възможността КЕВР сама да се самосезира при нарушения на електроенергийния пазар.

По време на дебатите по четирите законопроекта стана ясно, че процедурата по либерализацията на електроенергийния пазар е започната през 2016 г., но всяко правителство е отлагало нейното осъществяване.

От ИТН Гроздан Караджов предупреди, че ако либерализацията не бъде отложена с една година и не се вземат мерки за най-уязвимите групи, ще има по-страшни бунтове в сравнение с онези от 2013 г., довели до оставката на кабинета “Борисов”. Причината – либерализацията ще отнеме възможността на онези над 2 млн. българи, които сега ползват преимуществено нощната тарифа за ток. Отделно има и над 1.2 млн. души, които са енергийно бедни и които, по думите на Караджов, ще бъдат обречени на своеобразен геноцид, ако държавата не помисли как точно да ги подпомогне.

Радослав Рибарски от “Продължаваме промяната” – “Демократична България” бе категоричен, че хората са ощетявани не от цената на свободния пазар, а от тази – на регулирания. Освен това обърна внимание, че при непазарните принципи електропреносната ни мрежа генерира големи излишъци и това създава проблеми на целия пазар в Европа. Това е и причината либерализацията да е обвързана с пари по Плана за възстановяване и устойчивост, които със сегашното гласуване на парламента рискуваме да загубим.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст