НАТО се стреми да засили противовъздушната отбрана на Украйна

йенс столтенберг

НАТО работи усилено по изпращането на повече системи за противовъздушна отбрана в Украйна, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг, цитиран от „Ройтерс“.

Той подчерта, че забавянето на военната помощ възпрепятства Киев да отбива атаките на Русия.

„Събрахме данни за различните системи за противовъздушна отбрана, които имаме в НАТО, и се съсредоточихме върху системите „Patriot“. Работим със съюзниците си, за да гарантираме, че те преразпределят някои от своите системи в Украйна“, отбеляза Столтенберг пред репортери в кулоарите на срещата на външните министри на Г-7, която се проведе в Италия.

По думите му други отбранителни системи също могат да бъдат предоставени на Украйна, включително ракетната система земя-въздух „NASALS“.

Генералният секретар на алианса информира, че ще се проведе заседание на Съвета НАТО-Украйна днес, 19 април и че се очаква украинският президент Володимир Зеленски да участва виртуално.

Йенс Столтенберг добави, че има и обнадеждаващи признаци, че Конгресът на САЩ може скоро да “отключи” помощта за Украйна на стойност 60.84 милиарда долара.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст