Камарата на представителите одобри помощ за Украйна и Израел

Председателят на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън

Председателят на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън

Камарата на представителите на американския Конгрес одобри снощи помощ на стойност 95 милиарда долара за Украйна, Израел и други съюзници на САЩ, предаде агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Така бяха преодолени месеци на разногласия между републиканците и демократите в долната камара на Конгреса.

За Украйна са предвидени 61 от 95-те милиарда долара помощ. Мнозина демократи в Камарата на представителите започнаха да ръкопляскат и да развяват украински знаменца, след като законопроектът беше одобрен.

Бе одобрена помощ също за Израел и за други съюзници на САЩ. Целият помощен пакет отива сега в Сената, който може да го одобри най-рано във вторник. Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да подпише законопроекта веднага щом бъде одобрен и от Сената.

“Свършихме си работата и мисля, че историята ще я оцени по достойнство”, каза председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън от Републиканската партия.

Президентът Байдън благодари на Майк Джонсън, на лидера на демократите в Камарата на представителите Хаким Джефрис и на двупартийната коалиция от конгресмени, “които с вота си поставиха националната сигурност на първо място”.

“Призовавам Сената бързо да изпрати пакета на бюрото ми, за да мога да го подпиша и той да стане закон, за да може бързо да изпратим оръжия и оборудване на Украйна, която да посрещне спешните си нужди на бойното поле”, се казва в изявление на Байдън.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в социалната мрежа “Екс”, че е благодарен и на двете партии в Камарата на представителите и лично на председателя Майк Джонсън. “Благодаря ти, Америка!”, написа Зеленски.

Одобряването на законопроекта от Камарата на представителите премахва най-голямото препятствие пред една мярка, поискана от президента Байдън още през октомври миналата година, отбелязва АП.

Контролираната от Републиканската партия Камара на представителите в продължение на месеци не успяваше да одобри помощта за Украйна, след като републиканците настояваха тя да бъде обвързана с промени в политиката по отношение на границата на САЩ с Мексико.

Постигането на съгласие за помощта за Украйна се превърна в сериозно предизвикателство за председателят Джонсън, като сега малка група, привличаща все повече последователи, иска той да бъде отстранен.

Лидерите на Конгреса посочиха, че гласовете им са повратна точка в историята и необходима жертва, която САЩ трябва да направят за съюзниците си, които се сблъскват с войни и заплахи от континентална Европа до Близкия изток и Индийско-тихоокеанския регион.

Противниците на помощта, особено представителите на крайнодясното крило на Републиканската партия, твърдят, че САЩ трябва да се фокусират повече върху вътрешните си работи, като обърнат внимание на граничната сигурност и на растящия национален дълг.

През последните месеци световни лидери, от Зеленски до японския премиер Фумио Кишида, отправяха призиви към конгресмените да одобрят помощта. Забавянето породи въпроси у мнозина за ангажираността на САЩ към съюзниците си.

При това гласуване в Камарата на представителите на карта бе един от основните приоритети на президента Байдън във външната политика – да спре настъплението на руския президент Путин в Европа.

“Имаме отговорност, не като демократи или републиканци, а като американци, да защитаваме демокрацията винаги щом е изложена на риск”, подчерта Хаким Джефрис.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст