Еврокомисията ни заплаши със съд заради обществените поръчки

Европейска комисия еврокомисия ек

Заплахата България да стане клиент на Съда на Европейския съюз става реална, след като Европейската комисия съобщи днес, че това може да се случи по две нови наказателни процедури. В съобщение на комисията се уточнява, че те са свързани с правилата за обществените поръчки и строителството на Трансевропейската транспортна мрежа. Комисията представи данни за общо четири наказателни процедури срещу нащата страна. Освен тях, държавата ни е заплашена със съд и по повод още две процедури, които вече са открити.

Презумпция за невиновност

ЕК продължава вече открита процедура за нарушение срещу България за неправилно въвеждане на правилата за презумпцията за невиновност и правото на подсъдим да присъства на съдебните заседания по наказателно дело срещу него. От комисията уточниха, че първото писмо до България по този повод е било изпратено през септември миналата година. ЕК дава срок за отговор от два месеца и пояснява, че може да продължи след това с действията по процедурите.

Такива процедури за неправилно въвеждане на правилата за презумпцията за невиновност и правото на подсъдим да присъства на съдебните заседания по наказателно дело срещу него са открити и срещу Испания и Полша. Правилата предвиждат общи минимални стандарти за справедлив съдебен процес на заподозрените и обвиняемите в ЕС. Според комисията някои национални мерки в посочените три държави не отговарят на изискванията.

Европейски заповеди за задържане

ЕК изпраща допълнително писмо до България и становища до Белгия, Нидерландия, Полша и Финландия за неспазване на правилата за Европейската заповед за задържане и процедурите за предаване на задържаните към страната, издала заповедта. България не успя да въведе правилно разпоредбите, свързани със задържането на издирваните, уточнява комисията. ЕК дава два месеца за отговор, а след това може да продължи процедурата срещу нашата страна и да заведе дело в Съда на ЕС срещу Белгия, Нидерландия, Полша и Финландия.

Обществени поръчки

Комисията предприема процедури срещу нашата страна, Румъния и Испания за неизпълнение на законодателството на ЕС за обществените поръчки. Правилата в тази област и за договорите за концесия трябваше да бъдат въведени в националните законодателства до 18 април 2016 г., така че държавите да следват безпристрастни и прозрачни процедури. Тези правила целят отваряне на пазара за истинска конкуренция между дружествата в ЕС и осигуряване на най-добрата стойност за обществото. За България процедурата е свързана с изключването на частни болници от правилата за обществените поръчки, дори когато те са частично финансирани от бюджета, се отбелязва в съобщението. Посочените страни разполагат с два месеца, за да отговорят и да отстранят недостатъците. Уточнява се, че в противен случай нашата страна и Испания може да бъдат предадени на Съда на ЕС.

Трансевропейска транспортна мрежа

Комисията продължава процедурата срещу България, Естония, Ирландия, Хърватия, Словения и Словакия и ги призовава да подобрят напредъка по изграждането на трансевропейската транспортна мрежа TEN-T. Правилата в тази област предвиждат плавно завършване на ключови проекти за 300 милиона евро с по-ясни процедури за издаване на разрешения и за обществени поръчки. Крайният срок за прилагането на правилата беше 10 август миналата година. Засегнатите държави разполагат с два месеца за отговор, като иначе случаят може да бъде предаден на Съда на ЕС, се посочва в съобщението.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст