“Булгаргаз” ще съди “Газпром” за 400 милиона евро

"Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 милиона евро

Новото ръководство на “Булгаргаз” ще съди “Газпром Експорт” за 400 млн. лева заради прекратените доставки на газ за България през април 2022 година – два месеца след началото на войната в Украйна Това стана ясно на брифинг в Министерството на енергетиката.

“Съгласно предвидените клаузи, които имаме с „Газпром експорт”, първо ще предявим претенция към компанията и ще дадем кратък срок за доброволно уреждане на претенцията – не повече от месец. Ако това не се случи, ще заведем дело пред Арбитражния съд към Международната промишлена палата в Париж”, каза служебният енергиен министър Владимир Малинов.

Тринадесет компании са заявили интерес за пренос на втечнен газ от терминалите в Турция. Десет от тях са подали оферти. Спечелила за месец юни е турската компания „Боташ”, съобщи Малинов. „Боташ” ще направи отстъпка, заради която „Булгаргаз” ще спести разходи от над 11.5 млн. лева само за юни”, добави министърът.

В понеделник АЕЦ “Козлодуй” ще изтегли внесеното заявление в Комисията за енергийно и водно регулиране, което предвижда повишение на цената на тока за бита с 30 процента от 1 юли. Вместо него ще бъде внесено друго заявление, която няма да предвижда такъв ръст в цената. Разходите на централата ще бъдат оптимизирани, без това да поставя под въпрос работата ѝ, увери министърът.

Правителството ще компенсира дефицита във Фонд “Сигурност на електроенергийната система”, който е над 430 млн. лева, за да не се налага заради него да се повишава цената на електроенергията за бита.

“Булгаргаз” също предлага по-малко поскъпване на природния газ през юни от първоначално предвидените 11 процента. Корекцията ще бъде с три процента по-малко. Заявлението е внесено днес в КЕВР, обяви изпълнителният директор на компанията Веселин Синабов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст