Проектът за новата организация на движението по “Патриарх Евтимий” е напълно законен, увери зам.-кметът по транспорта

Проектът за новата организация на движението по "Патриарх Евтимий" е напълно законен, увери зам.-кметът по транспорта

Проектът за новата организация на движението по бул. “Витоша”, бул. “Патриарх Евтимий” и ул. “Фритьоф Нансен” в София е напълно законен. Това увери заместник-кметът по транспорта Илиян Павлов на брифинг в Столичния общински съвет. По-рано групата на БСП в СОС поиска оставката на Павлов.

Зам.-кметът подчерта, че проектът е минал през комисията, която разглежда проекти за организацията на движението в общината. Съгласуван е с “Пътна полиция” и с дирекция „Управление и анализ на трафика“ в Столичната община, така че е била спазена си общинската наредба. Павлов е категоричен, че Столичната община изцяло е спазила законовите изисквания за съгласуване на проекта.

Той цитира данни, според които има двойно увеличение на велосипедистите по новите велоалеи. Около 1900 -2000 нови велосипедисти на ден се възползвали от новата инфраструктура.

Проектите за организацията на движението за части от територията на Столичната община се разглеждат, обсъждат и приемат от Постоянната комисия по организация и безопасност на движението, която е сформирана със заповед на кмета на София, отбеляза Павлов. И добави, че именно тази комисия е органът, който приема новите организации на движение.

Миналата седмица Комисията по транспорт към Столичния общински съвет призова кметът Васил Терзиев да стопира реорганизацията на движението по булевардите “Патриарх Евтимий”, бул. “Витоша” и ул. “Проф. Ф. Нансен”. Тогава общинските съветници обсъждаха близо четири часа казуса, който предизвика силна обществена реакция в последните дни.

По време на заседанието заместник-кметът по транспорта заяви, че има нужда от промяна в движението, тъй като булевард “Патриарх Евтимий” бил използван почти на 100% от автомобилите. Общинарите обаче бяха критични към групата на ПП-ДБ-СС и администрацията в Столичната община, заявявайки, че “този абсурд трябва да спре”. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст