Рей Далио се тревожи от растящия дълг на САЩ, иска Тейлър Суифт за президент

Растящото дългово бреме на САЩ смущава милиардера Рей Далио

Основателят на гигантския хеджингов фонд “Бриджуотър асошиейтс” Рей Далио предупреждава, че растящите дългови равнища на американската администрация могат да застрашат щатските държавни облигации, ако инвеститорите решат да прехвърлят част от парите си на задграничните пазари. В интервю за “Файненшъл таймс” милиардерът споделя сериозните си тревоги за Съединените щати, които, освен дълга, включват и риска от “гражданска война” и потенциалната намеса на страната в друг интернационален конфликт, който, според него, може да отблъсне инвеститорите от американските облигации.

“Загрижен съм за американските ДЦК заради високите дългови равнища, които високите лихвени проценти увеличават още повече”, посочва Далио. И допълва, че е разтревожен и от “по-слабото търсене в сравнение с предлагането, най-вече от чуждестранни купувачи заради дълговата картина на страната и възможните санкции”. Защото ако Съединените щати решат да накажат и други държави, както направиха с Русия след нахлуването в Украйна, това може да понижи задграничните покупки на американски дълг.

Предупрежденията на Далио идват в условията на растящите опасения на някои анализатори за дълговото бреме на американците. Бюджетната служба на Конгреса прогнозира, че съотношението на дълга към БВП ще надхвърли следвоенния максимум от 106% до края на десетилетието и ще продължи да се увеличава. А председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл посочва, че “Съединените щати са поели по неустойчив фискален път”. Междувременно, кредитните разходи са се повишили от началото на годината, като доходността на 10-годишните американски облигации е скочила от 3.88% на 4.35% след като търговците пероцениха очакванията си за лихвени редукции.

Не липсват и инвеститори, които смятат, че тези опасения са преувеличени. Мотивите им: обилните нови дългови емисии през тази година са до голяма степен абсорбирани от частни инвеститори, а по-големите номинали на аукционите имат слаб ефект върху доходността.

За Далио обаче опасността идва от комбинацията от голям дългов товар и потенциалната реакция на друг конфликт, в резултат на която инвеститорите могат да изтеглят част от парите си от страната. “Държавите, които имат по-високи приходи от разходите и силни баланси, вътрешен ред и неутрални позиции по геополитически конфликти … изглеждат атрактивни”, коментира милиардерът. Той посочва Индия, Сингапур, Индонезия, Малайзия, Виетнам и някои страни от Персийския залив като потенциални атрактивни дестинации за инвестиции. Както и златото като добър вариант за диверсифициране на вложенията.

През 2021-а 74-годишният Далио се оттегли от председателската си позиция в “Бриджуотър” – най-големият хеджингов фонд на глобуса, който управлява активи за 112.5 млрд. щ. долара. Той остана съветник на тримата главни инвестиционни директори и член на борда, а неговите анализи, подготвяни съвместно с екип от компанията, се предоставят на инвеститорите.

Сред рисковете, които идентифицира в изследването си, е растящата вероятност от “гражданска война” в САЩ, която Далио оценява на 35-40 процента. Според него страната е на ръба и не е ясно дали няма да попадне в по-турбулантни времена. Въпросната гражданска война, представена от милиардера, не означава непременно, че “хората ще грабнат пушки и ще започнат да се стрелят”, въпреки че и такъв сценарий е възможен. Той по-скоро очаква ускоряване на политическото разделение в Америка, което е в ход през последните десетилетия. Както и “прехвърлянето на повече хора в различни щати, за които смятат, че отговарят по-адекватно на желанията им и не следват решенията на федералните власти с противоположни политически убеждения”.

Далио определя тазгодишните президентски избори в Съединените щати като най-важните в живота си защото ще решат дали рисковете, които предвижда, включително промяната на климата и по-широката употреба на изкуствен интелект, ще излязат извън контрол. Той смята предстоящия вот за тест: “дали демокрацията може да работи добре? И дали ще има признаване на правилата и способност да се работи добре съобразно тях”. Милиардерът предвижда, че кандидатът на републиканците Доналд Тръмп ще следва по-десни, националистически, изолационистки, протекционистични и слабо регулирани политики и по-агресивен подход към враговете – вътрешни и външни, включително политическите. Докато Джо Байдън и Демократическата пария без него ще водят противоположна политика, макар че те също ще играят твърдо.

Далио не споделя за кого от двамата кандидати би гласувал, но разкрива, че неотдавна е бил на концерт на Тейлър Суифт. И е видял как тя обединява хора от различни слоеве и националности, които, като че ли, в никакъв случай не биха тръгнали един срещу друг. “Посочвам тази партия като шега, но ако тя се кандидатира за президент и се обкръжи със способни съветници, със сигурност бих я подкрепил”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст