Си Дзинпин хвали връзките между Китай и Русия

Дружеско ръкостискане между президентите на Китай Си Дзинпин и на Русия - Владимир Путин

Китайският президент Си Дзинпин обеща да работи с руския си колега Владимир Путин за „подмладяване“ на техните страни, съобщава „Ройтерс“.

Путин пристигна днес, 16 май, в Поднебесната империя на първото си задгранично посещение за новия му мандат.

Двамата лидери започнаха своите официални разговори в Пекин, като се съгласиха с мнението, че Китай винаги ще бъде добър партньор на Русия.

„Отношенията между Китай и Русия днес са трудно спечелени и двете страни трябва да ги ценят и поддържат. Китай желае съвместно да постигне развитието и подмладяването на нашите страни и да работи заедно за защита на честността и справедливостта в света“, заяви Си Дзинпин пред Путин.

Китай и Русия обявиха партньорство без ограничения през февруари 2022 г., когато Путин посети Пекин само дни преди да изпрати десетки хиляди войници в Украйна, предизвиквайки най-смъртоносната сухопътна война в Европа след Втората световна война.

Путин е на мнение, че е от решаващо значение отношенията между Русия и Китай да не са опортюнистични (без изглед за бъдеще) и да не са насочени срещу никого.

Описвайки среща им със Си Дзинпин като топла и другарска, Путин очерта секторите, в които двамата ще укрепват връзките – от ядреното и енергийното сътрудничество до доставките на храни и производството на китайски автомобили в Русия.

Китайският лидер подчерта, че и двете държави са съгласни, че политическото уреждане на кризата в Украйна е „правилната посока“.

Китай засили търговските и военни връзки с Русия през последните години, след като Съединените щати и техните съюзници наложиха санкции и на двете страни, особено на Москва, след нейното нахлуване в Украйна

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст