Възгледите на словашкия премиер Фицо ли станаха причина за покушението срещу него?

фицо

На 15 май бе извършен опит за убийство на словашкия премиер Роберт Фицо. С какво е известен политикът и възможно ли е неговите възгледи да са причина за покушението срещу него?

Първи стъпки в кариерата

Роберт Фицо е роден на 15 септември 1964 г. в град Тополчани в Словакия. През 1986 г. завършва юридическия факултет в университета “Коменски” в Братислава, а през 1992 г. – следдипломна квалификация в Института за държавата и правото към Словашката академия на науките.

От 1986 г. до 1987 г. служи в армията като помощник военен следовател. Впоследствие изучава наказателно право, като кара стажове в САЩ, Великобритания, Финландия, Белгия и Франция.

От 1987 до 1990 г. е член на Комунистическата партия на Чехословакия. През 1989 г., след края на комунистическия режим в страната, се присъединява към Партията на левите демократи (PLD), която става наследник на Комунистическата партия. През 1992 г. постъпва на работа в Юридическия институт към Министерството на правосъдието, като от 1992 г. до 1995 г. е заместник-директор на института.

В периода от 1994–2000 г. е упълномощен представител на Словакия в Европейския съд по правата на човека, като същевременно е член на словашката делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. От 1996 до 1999 г. е зам.-председател на Партията на левите демократи. През ноември 1999 г., след разцепление в редиците на PLD, създава и оглавява лявоцентристката партия Социална демокрация (N-SD).

През 1992−2006 г. и през 2010−2012 г. е депутат в словашкия парламент, като е член на парламентарната комисия по правата на човека, националните малцинства и жените. От 2010 г. до 2012 г. е заместник-председател на Народното събрание на Словакия.

Първи мандат като премиер

През юли 2006 г., след победата на N-SD на парламентарните избори, той заема поста министър-председател на Словакия, като сформира управленска коалиция с центристката Народна партия – Движението за демократична Словакия и дясната Словашка национална партия Партия (СНП).

През юли 2010 г. е принуден да подаде оставка, тъй като не успява да състави кабинет въз основа на изборните резултати – N-SD печели изборите, но не получава подкрепата на другите партии.

Втори мандат като премиер

През април 2012 г., след поредните парламентарни избори, Роберт Фицо става министър-председател на страната за втори път и съставя еднопартийно правителство.

През декември 2013 г. той се кандидатира за президент на Словакия и печели 40.61% от гласовете, но преди него е Андрей Киска, събрал 59.38% подкрепа.

През март 2016 г. той формира коалиционно правителство от представители на N-SD, SNP и центристката партия Most-Hid, тъй като неговата N-SD губи мнозинството си в парламента с 28.28% и само 49 народни представители.

През февруари 2018 г., след убийството на журналиста Ян Куциак, който разследва данъчни измами, Словакия изпада в правителствена криза, която принуждава Фицо да подаде оставка.

Трети мандат като премиер

През октомври 2023 г., след парламентарните избори, Фицо застава начело на правителството на Словакия за трети път. Това се дължи на победата на основаната от него партия Курс – Социалдемокрация, която получава на парламентарните избори 22.94% от гласовете и 42 места в словашкото народно събрание. Фицо формира коалиция с „Глас – Социалдемокрация” и SNP.

Какво е отношението на Роберт Фицо към Русия

След като спечелва изборите, Роберт Фицо заявява, че ще направи всичко по силите си между Украйна и Русия да започнат възможно най-бързо преговори за мир. Премиерът на Словакия смята, че проблемите на страната му са по-сериозни от тези на Украйна и правителството му няма да доставя оръжия на украинците, а само ще им предоставя хуманитарна помощ.

По отношение на санкциите срещу Русия Фицо заявява, че не вижда смисъл да ги подкрепя, ако те вредят на страната му. Според премиера най-доброто решение на руско-украинския конфликт би било незабавно прекратяване на огъня.

През декември 2023 г. Роберт Фицо заявява, че антируските санкции не работят, но че тази тема не може да се обсъжда в кулоарите на Европейския съюз, тъй като се смята за „политически некоректна“. В същото време той изразява готовност да гласува против членството на Украйна в НАТО, тъй като според него това би довело до трета световна война.

Роберт Фицо смята, че дори и на Украйна да се дадат всички оръжия и всички пари на света тя няма да може да победи Русия на бойното поле. Той смята и че стратегията, която западните страни следват в желанието си да помогнат на Украйна, вече се е провалила.

През януари 2024 г. министър-председателят на Словакия обяви, че няма да вдигне забраната за внос на някои селскостопански продукти от Украйна, включително и захар. Във връзка с това той отбеляза, че подкрепата за Украйна не може да противоречи на интересите на Словакия.

Според Роберт Фицо, от 2014 г., след Майдана, Украйна е под пълния контрол и влияние на Съединените щати, а Европейският съюз прави голяма грешка, като не си е изработил своя позиция спрямо случващото се в Украйна и се съгласява само с онова, което Съединените щати му казват за нея. Премиерът на Словакия смята, че единственият начин да се сложи край на руската война, е Украйна да отстъпи част от територията си.

През февруари 2024 г. Роберт Фицо подчерта, че словашкото правителство никога няма да одобри изпращането на словашки военни в Украйна. Няколко месеца по-късно – през април той призова Европейския съюз да помогне за установяването на мир в Украйна, вместо да подкрепя конфликта. Той обърна внимание и че страната му е заинтересована след края на конфликта между Русия и Украйна в техните отношения да бъде внесена някаква стандартизация. По думите му Словакия има интерес от добри, приятелски отношения между страните. През май 2024 г. Роберт Фицо за пореден път отхвърли възможността словашки военни да бъдат изпращани в Украйна.

Роберт Фицо е доктор по наказателно право. Владее чешки, английски и руски език. Женен е, има син.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст