Още 40.7 млн. ще бъдат отпуснати за висшето образование, обяви премиерът Димитър Главчев

висшето образование

Освен отпуснатите вече 39 млн. лв. за увеличение на заплатите на академичния състав в университетите, ще бъдат отпуснати още 40.7 млн. лева.

Това обяви служебният премиер Димитър Главчев по време на брифинг в сградата на Министерския съвет след среща с представители на синдикатите. На него стана ясно и че обявеният за 20 май протест се отлага.

Главчев уточни, че решението е взето в резултат на разговори между вицепремиера и финансов министър Людмила Петкова, министъра на образованието проф. Галин Цоков и представителите на КНСБ и КТ “Подкрепа”.

Петкова разясни, че от 40.7 млн. лева 26 млн. лева ще отидат за увеличение на възнагражденията на администрацията, 5.8 млн. лева за така наречените диспропорции – т.е. да не се получава така, че някой от администрацията да получава повече от професорите, и 7.5 млн. лева – за студентски стипендии.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обяви, че е получил уверение от образователния министър Галин Цоков, че първите 39 млн. лева, които са за заплатите на академичния състав, вече пътуват към висшите учебни заведения. Той припомни, че е имало и едни 10.3 млн. лева, които са били за БАН и за Селскостопанската академия, които са били договорени още преди второ четене на държавния бюджет миналата година. Тези пари обаче ще бъдат отпуснати на по-късен етап – след изпълнението на Закона за висшето образование със срок – 30 юни.

Пламен Димитров добави и че на 21 май, в 13 часа, в Министерството на образованието предстои среща на браншовите структури на синдикатите с министъра, на което ще се вземе решение за разпределянето на 40.7 млн. лева по ВУЗ-овете, така че преди 24 май те да стигнат до сметките на университетите, а оттам до служителите на администрацията, и до студентите.

Синдикалистът от КНСБ уточни и че по време на срещите с министър-председателя, с министрите на финансите и на образованието е станало ясно, че изпълнението на Закона за висшето образование не е единствено в техните компетенции. Ето защо те предприели срещи с представители на отделните политически сили.

Димитър Манолов от КТ “Подкрепа” обясни, че по време на тези срещи били подписани практически идентични споразумения и изброи в хронологичен ред представителите на политическите сили, които са си сложили подписите под документа – Делян Пеевски, Бойко Борисов, Корнелия Нинова. По технически причини – тъй като лидерите на политическите сили не са в София – се чакат подписаните споразумения от “Възраждане” и от “Има такъв народ”.

По моя лична вина – за което искам да се извиня на академик Денков – не можахме технически да довършим нещата с “Продължаваме промяната”, защото в една такава сложна координация аз пропуснах да му изпратя проекта на споразумението, което направихме малко по-късно. Ние го финализирахме по-късно, но в понеделник ще имаме техния подпис“, обяви Димитър Манолов.

Той добави, че с ПП имат уговорка към споразумението да се добави – “при изпълнение на изискванията за качество и достъп до висше образование”.

Манолов изрази надежда, че след като под споразумението са се подписали всички политически сили, те до 30 юни, ще гарантират и изпълнението на Закона за висшето образование. Този срок е поставен от синдикатите, а представителите на политическите сили са поели ангажимент да го изпълнят. Очаква се, че министърът на финансите ще гарантира намирането на финансовия ресурс.

Дотогава ще трябва да се намерят парите за БАН, за Селскостопанската академия и за Националния институт по хидрология и метеорология. По думите на синдикалистите именно до 30 юни те ще останат в протестна готовност.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст