През 2025 г. България ще е страна гост на международното изложение на книгата в Черна гора

черна гора


През 2025 г. България ще бъде страна гост на 19-ото издание на Международното изложение на книгата и образованието в Подгорица, Черна гора. Поканата бе приета от министъра на културата Найден Тодоров, по време на посещението му в Черна гора – на настоящото 18-о издание на инициативата, по време на което той се подписа под Хартата от Подгорица.

В рамките на 18-ото издание на Международното изложение на книгата и образованието в Подгорица, в Черна гора България бе представена със собствен брандиран щанд, организиран от Посолството в Черна гора, със съдействието и участието на българското Министерство на културата и Асоциация „Българска книга”, които предоставиха издания на повече от 20 съвременни български автори.

Непосредствено до българския щанд бе разположена и изложбата „Глаголица”.

В деня на откриването – 10 май, българският щанд е бил разгледан от министъра на културата и медиите на Черна гора – Тамара Вуйович, от кмета на столицата – Оливера Иняц, от френския посланик – Ан Мари Маске, както и от представители на издателския бранш в региона и културните среди.

По време на посещението си в Черна Найден Тодоров се срещна с колегата си Тамара Вуйович и с кмета на историческата столица на Черна гора – град Цетине – Никола Джурашкович.

Двамата министри на културата обсъдиха възможността през 2025 г. в Черна гора да се организират Дни на българската култура.

По време на разговора министър Тодоров увери Вуйович, че България остава твърдо ангажирана с подкрепата за евроинтеграцията на Черна гора, както и с готовността да предостави експертиза по отношение на преговорния процес за пълноправно членство в Европейския съюз. От своя страна Вуйович изрази готовност да се работи за обмяна на опит и студенти между музикалните, театралните и художествените академии в София и Цетине.

По време на среща с кмета на град Цетине министър Найден Тодоров заяви, че застава зад инициативата им за наименуване на улица на българския поет Иван Вазов в Черна гора, съответно и у нас ще има улица “Петър Негош” – носеща името на един от най-големите черногорски писатели и поети.

Петър Негош (1813-1851) е и княз, и владика на Черна гора. По време на управлението си се бори срещу разделението на племената и срещу традиционна вендета. Той строи училища, пътища. Създава своеобразна съдебна система и постоянна войска, налага данъци, а по време на глад разпродава наследствените скъпоценности на династията. Воюва с турците, а докато си почива между битките, пише поезия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст