Международният наказателен съд поиска заповед за арест на Бенямин Нетаняху

Бенямин Нетаняху

Според Международния наказателен съд “има разумни основания” израелският премиер Бенямин Нетаняху да носи отговорност за военни престъпления в Газа.

“Индипендънт” уточнява, че към момента заповед за арест на Нетаняху не е издавана, въпреки че се появи информация, че Международният наказателен съд е поискал задържането на израелския премиер.

Информацията бе обявена от главния прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан. Той допълни, че на наказание трябва да подлежат и министърът на отбраната на Израел Йоав Галант и трима лидери на “Хамас” – Яхия Синуар, Мохамед Деиф и Исмаил Хания.

Камир Хан добави, че обвиненията срещу тримата лидери на “Хамас” включват – унищожаване, убийства, вземане на заложници, изнасилване и сексуално посегателство по време на задържане.

Обвиненията срещу Нетаняху и Галант са за изтребление, причиняване на глад като метод на война, отказ на доставки на хуманитарна помощ и умишлено насочване на цивилни към зона на конфликт.

Това са първите заповеди за арест, издавани срещу държавни лидери на близък съюзник на Съединените щати. Решението поставя Нетаняху в един и същи списък с руския президент Владимир Путин, на когото Международният наказателен съд издаде заповед за арест заради войната в Украйна.

Предстои по исканията на главния прокурор Карим Хан да се произнесe решаващият състав на Съда.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст