САЩ и Израел отхвърлиха поисканата от съда в Хага заповед за арест на Нетаняху

Нетаняху

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху осъди гневно прокурора на Международния наказателен съд (МНС) Карим Хан за това, че е поискал негов арест, както и този на лидерите на „Хамас” заради предполагаеми военни престъпления по време на конфликта в Газа.

Нетаняху заяви, цитиран от BBC, че отхвърля с отвращение факта, че „демократичен Израел” е сравняван с членовете на „Хамас“, които по думите му са „масови убийци”.

Думите на Нетаняху бяха повторени и от президента на САЩ Джо Байдън, който също разкритикува искането на прокурора на Международния наказателен съд в Хага. Той допълни, че е невъзможно Израел и „Хамас” да бъдат сравнявани.

Байдън коментира още, че САЩ застава твърдо зад Израел и ще продължи да защитава неговата сигурност. По думите му страната иска да направи всичко възможно, за да гарантира защитата на цивилното население.

Вчера, 20 май, Международният наказателен съд обяви, че “има разумни основания” израелският премиер Бенямин Нетаняху, министърът на отбраната на Израел Йоав Галант  и трима лидери на “Хамас” да носят отговорност за военни престъпления в Газа. Към момента заповеди за арест не са издавани.

Обвиненията срещу тримата лидери на “Хамас” включват – унищожаване, убийства, вземане на заложници, изнасилване и сексуално посегателство по време на задържане.

Нетаняху и Галант са обвинени за изтребление, причиняване на глад като метод на война, отказ на доставки на хуманитарна помощ и умишлено насочване на мирни граждани към зона на конфликт.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст