Новият посланик на Китай у нас ще работи за разширяване на сътрудничеството

Заместник-министърът-на-външните-работи-Невяна-Митева-посланик-на-Китай-Дай-Цинли

Нов посланик ще представлява Китайската народна република в България. Дай Цинли връчи вече акредитивните си писма на заместник-министъра на външните работи Невяна Митева. Заместник-министърът отбеляза, че като първа жена посланик на Китай в България се очаква Дай Цинли да внесе нов импулс в двустранния диалог и да работи активно за укрепването и разширяването на сътрудничеството между двете страни.

Невяна Митева изрази увереност, че двете страни ще положат усилия за засилване на традиционно отличното си партньорство в контекста на отбелязването през тази година на 75 години от установяването на дипломатически отношения между България и Китай.

Актуалните въпроси в текущия двустранен дневен ред са свързани с перспективите за засилване на търговско-икономическите връзки, разширяване на българския износ за Китай, поддържане на активен студентски обмен, насърчаване на туризма и други.

Китай е вторият по големина търговски партньор на България сред страните извън Европейския съюз.

Днес заместник-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов и представители на Министерство на търговията на Китай обсъдиха задълбочаване на икономическите и търговските отношения между двете държави. Начело на китайската делегация беше генералният директор на Департамент по европейски въпроси в Министерство на търговията Ю Юантан, а в срещата, която се проведе в Министерството на икономиката и индустрията, участваха и представители на посолството на Китайската република у нас.

„Между нашите две държави има традиционни отношения и много възможности за сътрудничество. Тук сме, за да видим как можем да надградим нашите отношения“, каза Ю Юантан по време на срещата.

Според заместник-министър Павлов

българските индустриални зони са една от възможностите китайските компании да инвестират.

Той очерта възможностите за инвестиции в индустриални терени с изградена модерна инфраструктура за позициониране на китайски производствени мощности в България.

„Китайските компании могат да разчитат на подкрепата на „Национална компания индустриални зони” ЕАД, която е 100% държавно дружество с едноличен собственик на капитала – Министерство на икономиката и индустрията“, посочи заместник-министър Палов.

По време на разговорите бяха очертани основните сектори на икономическо сътрудничество между Китай и България.

През 2023 г. стокообменът между страните възлиза на 3.98 милиарда долара.

Българският износ отбелязва ръст с 32.9% и през миналата година възлиза на 1.1 милиарда долара. Вносът от Китай бележи спад с 14.4% и е на стойност 2.88 милиарда долара.

През първото тримесечие на тази година има обаче спад в двустранната търговията, като по-голям е при българския износ (-22.9%). Числата пък показват, че вносът у нас е три пъти по-висок от експорта.

Стремежът на страната ни е да разширим износа си със селскостопански и хранителни стоки,

етеричните масла и козметика, вино и минерална вода, посочва заместник-министър Павлов. Представителите на китайската делегация акцентираха на възможностите китайски компании да се включат в изграждането на инфраструктурни обекти у нас.

На срещата бе подчертано, че страната ни приветства китайските компании, които искат да инвестират в сектори с висока добавена стойност като високотехнологични промишлени производства и услуги, информационни и телекомуникационни технологии, машиностроене, автомобилостроене и производство на авточасти, електроника и електротехника, селско стопанство и хранително-вкусова промишленост, туризъм.

Обсъдено е било и провеждането на следващата сесия на

българо-китайската Междуправителствена смесена комисия за икономическо сътрудничество,

която трябва да се събере в София през 2025 година. Постигнато е съгласие успоредно със събитието да бъде организиран и двустранен бизнес форум.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст