Рисковете и предизвикателствата при въвеждането на еврото ще обсъждат в София

еврозоната

Конференция на тема “Въвеждане на еврото – рискове и предизвикателства. Опитът на Хърватия” ще се състои на 28 май, от 9:30 ч., в сградата на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), съобщиха от работодателската организация. Събитието се подготвя съвместно от БТПП, Българо-хърватския бизнес клуб и в партньорство с ръководителя на Службата по търговско-икономическите въпроси на България в Загреб Мирела Тасева.

В подготвителния за България период преди въвеждането на еврото конференцията ще предложи дискусия относно рисковете и предизвикателствата, които очакват страната ни с приемането му. Ще бъде представен опитът на Хърватия, която повече от година използва общата европейска валута.

Според Министерството на финансите на България,

присъединяването към Еврозоната ще подпомогне институционалното сближаване с ЕС,

което е важен елемент за икономиката на страната и за привличането на инвеститори. Фискалната политика на страната последователно поддържа ниски дефицити под 3%, като в момента инфлацията у нас бележи тенденция на спад. Банковият сектор в България е в добра форма, а

българската икономика показва устойчивост въпреки поредицата от кризи

в национален и международен контекст през последните години. 

Концепцията на конференцията включва три нива: институционално участие на хърватски и български институции на високо равнище, като от хърватска страна се очаква да бъдат Хърватска народна банка, Хърватска агенция за приходи, Агенция за МСП, представители на бизнеса и институциите, които отговарят за потребителите и проследяват социалния ефект при въвеждане на новата валута.

Конференцията ще се проведе в хибриден формат. Работният език на събитието е английски. Участието е безплатно, но до 23 май желаищите трябва да се регистрират. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст