Започна автошествието “СТОП на беззаконието по пътищата”

автошествието

От 10.30 часа започна автошествието по “Цариградско шосе” под надслов “СТОП на беззаконието по пътищата”. Негови организатори са „Ангели на пътя“, близки на загинали при автомобилни катастрофи и партньори от неправителствения сектор.

Денят не е случаен – днес ще бъде направен втори опит да започне делото срещу шофьора, карал с превишена скорост – 88 км/ч, при което удря 14-годишния Филип на пешеходна пътека на ул. „Гурко“ в София и го убива.

Филип

Участниците в автошествието искат да подкрепят родителите на загиналото момче. Към тях се присъединяват и протестиращите срещу новата организация на движението в центъра на София, които настояват за оставката на кмета – Васил Терзиев.

“След като тръгна от Интер Експо Център, автошествието ще мине през кръстовището пред Софийския университет, след което ще спре за кратко на “Патрирх Евтимий” по цялата дължина на платното. След това ще продължи през бул. “Христо Ботев”, жълтите павета и ще завърши пред сградата на “Столична община”. Пешеходното шествие тръгва от бул. “Витоша” и бул. “Патриарх Евтимий” и за малко ще спре пред Съдебната палата, след което ще слее с автошествието пред Столична община”, обясни един от организаторите на протеста, цитиран от БНР.

Исканията на “Ангели на пътя” са свързани с бързи промени в законодателството, които да осигурят превенция, за да се избегнат трагедиите на пътя. Едно от нещата, на което те най-много настояват, е пътните убийства, извършени под влияние на алкохол и наркотици, и висока скорост, да бъдат признати и третирани като умишлено убийство.

“У нас извършителите на подобни престъпления получават или условни присъди, или символични – от две, три години, които излежават не в затвори, а в затворнически общежития”, посочи Нинела Върбанова от “Ангели на пътя” в интервю за БНР.

Протестиращите срещу последните промени в организацията на движението в центъра на София искат шест оставки, сред които на кмета Васил Терзиев, на заместника му по транспорта – Илиян Павлов, на Благовест Георгиев – общинският съветник, карал пил, извършил нарушение, а след това избягал от местопроизшествието.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст