Първите 19 модернизирани вагона, купени от “Дойче бан”, вече са в България

Високоскоростната влакова линия София - Бургас трябва да бъде готова до 2027 година

Първите 19 модернизирани вагона, които страната ни закупи от “Дойче бан”, вече са в България.

Обновеният подвижен състав се очаква да влезе в експлоатация в средата на юни. 

Модернизираните 19 вагона са част от договора за доставка на общо 79, които доскоро са били използвани.

“Може да звучи парадоксално, но това е най-модерната техника на жп вагона, която влиза в момента в България. Благодарение на “Дойче бан” успяхме да осъществим тази сделка, която я определям като начална стъпка за бъдеща модернизация на железопътния транспорт в България”, каза транспортният министър Георги Гвоздейков. 

Той обясни, че предстои техническа проверка на всички вагони, а през юни те ще бъдат включени по най-дългите направления – София, Варна, Бургас и Русе.

“Ще впрегнем целия ресурс, който има БДЖ – технологичен, за да ги въведем в експлоатация в най-къс срок. Моята идея е тези вагони да се движат по дългите направления, за да осигурим комфортна услуга да речем, от София-Бургас, София-Варна, София-Свиленград, София-Русе. Ще направим такова разпределение, за да може равномерно да бъдат разпределени като композиции и състави на територията на цяла България”, обясни Гвоздейков.

Стойността на целия договор е около 30 милиона лева. Той включва всички разходи по доставката на вагоните до България.

“Един вагон излиза около 200 000 евро, или 400 000 лева. Само да кажа, че за тази цена дори не мжем да си позволим да направим ремонт на вагоните, с които разполага в момента БДЖ. Най-важното е, че с вложените средства в ремонта на такъв вагон не можем да постигнем това качество, което купуваме в момента от Германия”, каза министърът на транспорта Георги Гвоздейков.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст