Удостоверяването на машините за гласуване приключи успешно, каза министър Мундров

министърът на електронното управление Валентин Мундров

Експертите приключиха с необходимите дейности и проверки от удостоверяването на техническите устройства за машинно гласуване. Това съобщи министърът на електронното управление Валентин Мундров. „Ръководителите на екипите ме информираха, че докладът от тяхната работа е положителен“, отбеляза той.

„До края на деня очаквам с колегите от Българския институт по стандартизация и Българския институт по метрология да подпишем решението за удостоверяване на машините“, обяви още министърът на електронното управление.

Министър Мундров информира, че след 11 часа днес започна процедурата, която се извършва от Централната избирателна комисия, и е свързана с довереното изграждане на софтуера, който ще се инсталира на машините за гласуване. Министерството на електронното управление е предоставило контролирана среда, в която да се извърши процедурата.

Той припомни своята заявка от началото на мандата си като министър, че ще направи всичко възможно, за да бъде проведен

най-прозрачният и открит процес по удостоверяване на машините.

„За първи път представители на партиите, коалициите, инициативните комитети, на неправителствени организации получиха достъп и възможност да участват в процеса по удостоверяване, както е разписано в чл. 213а, ал. 3 от Изборния кодекс“, посочи министър Мундров. Той добави, че в партерната зала на министерството

всички граждани са имали възможността да наблюдават в реално време действията

и процедурите от процеса по удостоверяване.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст