Фабио Панета: Италианските банки трябва да напуснат Русия

Фабио Панета: Италианските банки трябва да напуснат Русия

Италианските банки трябва да прекратят дейността си в Русия, защото оставането им в страната създава също и “репутационен проблем”, заяви на 25 май членът на Управителния съвет на Европейската централна банка Фабио Панета и председател на “Банка д’Италия”.

След австрийската “Райфайзен банк интърнешънъл”, италианската “Уникредит” е европейският кредитор с най-голям бизнес на руска територия. Докато италианският банков първенец “Интеза Санпаоло” е редуцирала драстично руските си активи и работи по окончателната им продажба.

Панета е споделил мннието си с репортери по време на пресконференцията след края на срещата на финансовите министри и ръководителите на централните банки от Г-7 в италианския курорт Стреза на брега на Лаго Маджоре.

“Има обективни трудности, защото изтеглянето от Русия е доста комплицирано, но трябва да намерите купувач след като знаете, че сте принудени. И дори да е скъпо, трябва да излезете оттам, защото има репутационен проблем”, призовава италианските си колеги Панета.

Руското поделение на “Уникредит” понесе сериозен удар през този месец след като съдебен състав от Санкт Петербург запорира активи за 463 млн. евро по прекратен газов проект, за който италианската група е предоставила гаранции.

Председатеят на Италианската централна банка е споделил също, че расте консенсуса сред колегите му от ЕЦБ за необходимостта от намаление на лихвите защото инфлацията отстъпва и създава условия за разхлабване на паричната политика.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст