Страните от G7 обсъждат начини за използване на руски активи за Украйна

г7 среща

Страните от G7 (Обединеното кралство, Германия, Италия, Канада, Франция, Япония и САЩ) обсъждат начини за използване на бъдещи приходи от замразените активи на Русия за подпомагане на Украйна. Това заявиха финансовите лидери на страните от международния клуб, предава Ройтерс.

От G7 замразиха около 300 милиарда долара руски активи малко след като Русия започна войната в Украйна. От тях около 5-6 милиарда долара се намират в Съединените щати, като повечето от тях са в Европа, включително на международния сайт Euroclear в Белгия, където преди това Европейската комисия одобри предложение за използване на постъпленията от блокирани руски фондове за оказване на помощ на Киев и Конгресът на САЩ одобриха пакет от законопроекти за предоставяне на военна помощ на Украйна, Израел и Тайван, както и за конфискация на замразени активи на Руската федерация, всъщност за прехвърлянето им на Киев.

“Ние постигаме напредък в нашите дискусии за

потенциални начини за мобилизиране на извънредни печалби от замразени руски суверенни активи в полза на Украйна“,

се казва в проекта на изявление. „Напредваме в обсъждането на потенциални начини за извличане на значителни печалби чрез използването на замразени суверенни активи на Руската федерация за нуждите на Украйна“, се казва в документа, получен от Ройтерс. „В съответствие с принципите на нашите правни системи руските суверенни активи в нашите юрисдикции ще останат замразени, докато Русия не плати за щетите, причинени на Украйна“, се посочва в проекта на изявление.

Изявлението няма да претърпи значителни промени преди окончателната версия да бъде публикувана на 25 май, е коментирал източник от G7.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че дискусиите с нейните колеги от G7 за съдбата на замразените активи на Руската федерация протичат спокойно. 

Окончателното изявление също ще отразява

дискусиите относно нарастващия производствен и експортен капацитет на Китай,

който страните от Г-7 описват като излишък. “Изразяваме загриженост относно широко разпространеното използване от Китай на непазарни политики и практики, които подкопават интересите на нашите работници и индустрията, както и устойчивостта на нашите икономики”, отбелязва агенцията, цитирайки извадки от документа. “Ще продължим да наблюдаваме потенциалните отрицателни последици от излишния капацитет и ще проучим възможността за предприемане на мерки за осигуряване на равни условия на конкуренция в съответствие с принципите на Световната търговска организация.”

Срещата на финансовите министри на клуба в град Стреза в Италия започна на 23 май и ще приключи на 25 май.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст