В края на юни започва ремонт на “Дунав мост” при Русе, заяви министър Коритарова

министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова

В края на месец юни започва ремонт на “Дунав мост” при Русе. Това обяви в предаването “Денят започва с Георги Любенов” на БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова. По думите на служебния министър този ремонт е належащ. Предвижда се дейностите да продължат две години. Стойността им е 45 млн. лв. и са осигурени от бюджета. 

Ще се обнови българският участък от съоръжението, което не е ремонтирано от 70 години, отбеляза министър Коритарова. Ще се подмени цялата конструкция – панели, хидроизолация, пътната настилка и останалите елементи. Движението няма да се спира. Ще се преминава еднопосочно, като трафикът ще се регулира със светофар. 

“В много кратки периоди ще се спира цялото движение, защото някои елементи няма как да се подменят иначе.

Разчетите ни обаче сочат, че няма да има по-сериозни задръствания от тези, които стават и в момента“, обясни регионалният министър. За да се облекчат максимално пътуващите, Агенция “Пътна инфраструктура” ще проведе информационна кампания, която ще информира за организацията на движение и алтернативите за пътуване. 

Дунав мост Русе ремонт

До края на месец юли предстои да се пусне и фериботна линия между България и Румъния,

която също ще облекчи трафика, каза министър Коритарова.

„Състоянието на пътищата е незадоволително и всички ние като водачи виждаме това. Затова на среща с ръководството на АПИ и с областните пътни управления в страната възложих да бъде изготвен анализ в рамките на една седмица, за да се знае къде трябва да се планират належащите ремонти. Едни от основните действия, които ще бъдат предприети, е осигуряване на безопасност на критичните точки на пътната инфраструктура, почистването на треви и храсти, възстановяване на пътната маркировка и липсващите пътни знаци, премахване на елементите, които пречат на видимостта на кръстовищата“, коментира в предаването министър Коритарова.

В последните три години те не са ремонтирани, защото няма действащи договори за текущо поддържане.

Извършвани са само аварийни ремонти, но и там финансовият ресурс вече е изчерпан. “Затова първото нещо, което съвсем отговорно реших, беше възстановяването на работата на комисиите за избор на изпълнители”, посочи Виолета Коритарова.

Тя обясни, че

МРРБ трябва да плати 200 милиона лева на строителни фирми

за извършени, но неразплатени дейности по договори за пътно поддържане, а лихвите по тях са още почти толкова.

Регионалният министър отбеляза, че автомагистрала “Тракия” има нужда да се ремонтира в участъци в областите Сливен и Ямбол, но това ще стане след края на активния туристически сезон, за да не се създават тапи по пътищата и да няма задръствания през лятото.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст