Риши Сунак ще върне наборната военна служба, ако спечели изборите

риши сунак военна служба

Великобритания ще се върне към военната повинност, ако Консервативната партия остане на власт след парламентарните избори на 4 юли. Премиерът Риши Сунак обяви това в статия, публикувана от The Mail on Sunday, че ще върне наборната военна служба.

Изданието отбелязва, че Сунак и неговите съветници, изготвили плана, се опасяват от предполагаема нарастваща заплаха от т. нар. “ос на авторитарни държави”, която Лондон включва Иран, Китай, Северна Корея и Русия. Предложението за изборите на торите, което беше изненада за политическите наблюдатели, ще изисква от младите мъже и жени или да служат една година във въоръжените сили, или да прекарат 25 дни (два почивни дни всеки месец през годината) в общественополезен труд. Това ще стане след като навършат 18 и да напуснат училище, като ще помагат на служители на полицията, комуналните служби или системата на здравеопазването. Планът предполага, че само около 10% от завършилите ще изберат първия вариант.

“На онези, които се оплакват, че е неразумно да се направи такава услуга задължителна, моят отговор е, че да си гражданин означава не само да се радваш на правата си, но и да изпълняваш своите отговорности”, пише Сунак. Според него, страната “трябва да направи повече за младите, а

младежите трябва да направят повече за страната си”.

Премиерът, чието съвместно състояние със съпругата му надхвърля 820 милиона долара, каза, че се надява и двете му дъщери, сега на 11 и 10 години, ще отдадат по един или друг начин ще изпълнят свя дълг към държавата, като придобият ценни умения и опит. 

Както обясни Сунак, планът

няма да бъде връщане към всеобщата наборна повинност в предишната й форма,

която беше в сила в Обединеното кралство преди 1960 година. Според него само няколко завършили училище ще изберат военна служба, като те ще трябва да преминат през доста строг подбор, за да постъпят във въоръжените сили.

Разходите за прилагане на плана се оценяват от управляващата Консервативна партия на 2.5 милиарда паунда

(3.2 милиарда долара) годишно. След идването си на власт през 2010 г. торите последователно намаляват числеността на въоръжените сили, която сега възлиза на 183 хиляди души, включително 33 хиляди резервисти доброволци. 

Опозиционната Лейбъристка партия нарече инициативата на Сунак “отчаян опит” да повиши рейтинга на торите преди избори, на които според всички социологически проучвания те ще бъдат изправени пред съкрушителна загуба.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст