Агенцията по заетостта ще предоставя ваучери за безплатни обучения за работещи

Агенцията по заетостта ще предоставя ваучери за безплатни обучения за работещи

Агенцията по заетостта започва да приема заявления за ваучери за безплатни обучения за заети и самостоятелно заети хора от 12:00 часа днес, 27 май. Това съобщи за БТА служебният социален министър Ивайло Иванов. Ваучерите ще се предоставят по проект, финансиран от Програма „Развитие на човешките ресурси“ (2021 – 2027), съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд плюс.

Целта е да се предостави подкрепа за професионално развитие и гъвкави възможности за обучение, както и за повишаване на професионалната квалификация и уменията, в това число и дигиталните умения. Очаква се в обучения да се включат 13 900 работещи. Общият бюджет на проекта е в размер на 50 млн. лева.

С ваучерите заетите ще могат да се включат в обучения за придобиване или повишаване на професионална квалификация, или на квалификация по част от професия. С предоставените от Агенцията по заетостта документи работещите ще могат да преминат и курсове за придобиване на ключови компетентности като общуване на чужд език, STEM умения, дигитални умения за напреднало и високоспециализирано равнище, предприемачество.

Този проект е поредният, с който екипът на Министерството на труда и социалната политика подкрепя, от една страна, възможността хората да повишат своята конкурентоспособност на пазара на труда, което е гаранция за тяхната по-сигурна заетост, а от друга – подкрепа бизнеса чрез осигуряването на квалифицирана работна ръка, изтъкна министърът.

Заявленията за ваучери за обучения ще се подават само чрез електронно заявление. След подаване на заявлението кандидатстващият ще получи по електронната поща информация за номера, под който е регистриран в системата на Агенцията по заетостта. При одобрение ще му бъде издаден електронен ваучер за заявеното обучение, а при неодобрение – ще получи мотивиран отговор.

Допълнителна информация, както и консултация за включване в обученията с ваучери, може да бъде получена във всички бюра по труда в страната.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст