Вилроа дьо Гало: ЕЦБ да не изключва втора лихвена редукция през юли

Вилроа дьо Гало: ЕЦБ да не изключва втора лихвена редукция през юли

Европейската централна банка има широки възможности за орязване на лихвените проценти и сегашните пазарни очаквания за разхлабване на паричната политика на по-дълга поредица от “порции” са основателни, заявява в публикувано на 27 май интервю за германския вестник “Бьорзе цайтунг” членът на банковия управителен съвет и председател на “Банк дьо Франс” Франсоа Вилроа дьо Гало.

След първото лихвено понижение на официалното съвещание на банковите парични стратези на 6 юни, което дьо Гало описва като “сигурна сделка”, остава открит дебата в рамките на институцията за скоростта и големината на по-нататъшните лихвени редукции. Шефът на “Банк дьо Франс” нееднократно приканва за “максимално гъвкав” подход по въпроса след юни.

В интервюто за “Бьорзе цайтунг” той отхвърля предположенията, че ЕЦБ трябва да понижава само по веднъж на тримесечие лихвените проценти на еврозоната, които изключват юли от графика. “Не казвам, че вече сме поели ангажимент за юли, но искам да запазим свободата си да решаваме за времето и скоростта”, допълва дьо Гало.

Ако се проследат дискусиите за краткосрочната перспектива, пазарните анализатори, анализирани редовно от ЕЦБ, очакват основната банкова лихва да слезе до 2% – предположение, което французинът описва като “не лишено от основания”. И бърза да поясни, че “това не означава че трябва задължително да се отиде на този лихвен процент, но че с депозитна лихва от 4% има достатъчно място за лихвени редукции”.

Лекото повишение на публикувания през миналата седмица ключов за еврозоната индекс, следящ увеличението на трудовите възнаграждения, внася известна несигурност в перспективата, но вече няколко колеги на дьо Гало побързаха да подчертаят, че данните не трябва да се “преувеличават”. За шефа на “Банк дьо Франс” пък “инфлацията в сектора на услугите има много по-голямо значение отколкото заплатите или маржовете”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст