Работниците във видинското предприятие на “Ел Би Булгарикум” обявиха 3-дневен протест

Ел Би Булгарикум

Ирена Данаилова

Работещите в държавното “Ел Би Булгарикум” в Производствената база във Видин отново излязоха от днес на тридневен мирен протест, съобщиха синдикалните им лидери. За сега стачните им действия са предупредителни, като се работи, на работните места има плакати и стикери. Инициирана е  и гражданска подписка с защита интересите на работниците, каза Иван Спиридонов, синдикален лидер в дружеството.

От месеци работещите в дружеството в дунавския град се борят за нормални условия на труд и адекватни възнаграждения, и запазване на дружеството от ликвидация. В протестната си декларация те поставят срок – до 31 май 2024 г., в който – ако не получат положителен отговор и не се стигне до преговори с ръководството, ще преминат към

протестни митинги и ефективни стачни действия.

Работниците настояват не само за увеличение на основните заплати с 30%, но и за получаване на гаранции, че разпоредбите на трудовото законодателство ще бъдат спазвани стриктно. Това означава – спазване на графиците при сумирано изчисляване на работното време, предоставяне на специализирано работно облекло и др. Работниците настояват и за безопасни условия на труд, и за активен социален диалог и сътрудничество между работниците и ръководството.

Изпълнителният директор Ивайло Лилов

от няколко месеца упорито и системно съсипва граденото с десетилетия,

се посочва в декларацията. Първо – на собствена глава увеличи цените на крайните продукти с 60%, в резултат на което оборотът спадна тройно – при продажби от около 20 тона на месец при трайните продукти, след увеличението на цените реализацията достигна до едва 6-7 тона на месец.

На този фон,

доставките на сурово мляко са вдигнати почти двойно.

Натрупаните, във всички възможни помещения на базата, количества трайни продукти възлизат над 188 тона. Стига се дотам, че към днешна дата 11 тона продукти се съхраняват в камион. С този интензитет на продажби, опасността да се бракуват около 150 тона продукти, е съвсем реална. Това означава чиста загуба в размер на 3.5 млн. лева.

Към тази тъжна статистика трябва да се прибавят и пълния отказ на Лилов да комуникира със служителите, и пълното игнориране на сигналите на синдикалните организации.

От своя страна, Лилов няколко пъти е заплашвал членове на КНСБ, че ако продължават да настояват за изпълнение на техните искания, ще затвори базата във Видин. В момента се подготвя

10-процентно съкращение на хората в Производствената база

под претекст намаления оборот.

Всичко това навежда работниците на мисълта дали не се предприемат координирани действия за постепенна ликвидация на дружеството? За тях битката продължава, а политиците би следвало поне да се замислят върху случващото се, защото много скоро разрушителните процеси в “Ел Би Булгарикум” ЕАД ще бъдат необратими.

За последните шест месеца Синдикалната организация към КНСБ в Производствена база Видин направи множество опити за конструктивен диалог с Ивайло Лилов и с вече бившият министър на икономиката и индустрията Богдан Богданов, но без успех, допълват синдикалисти. Чудно защо ли?

Днес по обяд спешно от столицата  в Производствената база пристигна изпълнителният директор на дружеството Ивайло Лилов (преди години активен член на БСП и отговорник за социалистите във Видин, Враца и Монтана), заедно с длъжностни лица на дружеството, съобщиха синдикалисти.

Я, как можело, бихме допълнили ние…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст