Инфлацията в Испания и Германия тръгна нагоре

Инфлацията в Испания и Германия тръгна нагоре

Инфлацията в Испания се е ускорила за трети пореден месец през след като отменената от правителството подкрепа на енергийните цени продължава да тласка цените нагоре. Майският й ръст е 3.8% годишно, показват публикуваните на 30 май данни – малко над средната прогноза на икономисти от 3.7% и по-висок от априлските 3.4 процента. Базовата й съставка, от която са изключени храните и енергията, се е повишила до 3% от 2.9% през миналия месец.

Испанският ценови тренд следва германския. Най-голямото европейско стопанство отчете на 29 май годишно увеличение на потребителските цени с 2.8%, според предварителните данни на федералната статистическа агенция Destatis. Подемът отговаря на предвижданията на анализаторите и е доста над априлските 2.4% и първото повишение от шест месеца насам. Стриктно следената базова инфлация обаче, от която са изключени силно променливите цени на храните и енергията, не е променила стойността си от 3%, въпреки очакванията за слаб ръст.

Експертите обясняват, че слабото увеличение на индекса се дължи основно на въведената през май 2023-а фиксирана цена от 49 евро за публичния транспорт в Германия, която изкривява годишното сравнение. Инфлацията в сектора на услугите е нараснала от 3.4% през април на 3.9% през май. Берлин прогнозира 2.4% годишна инфлация през 2024-а след 5.9% през 2023-а и 0.3% икономически растеж през тази година и 1% през идната.

Инфлационният подем в Испания и Германия не се очаква да промени нагласите на Европейската централна банка да започне да понижава лихвените проценти под сегашните рекордно високи 4%, стартирайки на 6 юни с 25 базови пункта. Паричните стратези обаче ще пипат предпазливо по отношение на бъдещите лихвени редукции през тази и през следващата година.

Пазарните играчи са отчели изцяло в котировките две понижения на лихвените проценти през 2024-а и 33% вероятност за трето. Главният икономист на ЕЦБ – Филип Лейн, заяви през миналата седмица, че монетарната политика ще трябва да остане рестриктивна до края на тази година.

Елмар Фолкер от “Ландесбанк Баден – Вюртемберг” (LBBW) коментира, че германските данни предполагат, че инфлацията в еврозоната също леко е нараснала през май. Но допълва, че това “няма да промени нищо във връзка с решението на ЕЦБ през идната седмица, защото паричните стратези вече са приели, че инфлационният тренд ще бъде по-неравномерен оттук нататък” и ще стартират лихвените намаления. Но, същевременно, ще следят инфлационните процеси през летните месеци, за да решат дали да продължават в същата низходяща посока.

От средата на 2022-а ЕЦБ качва агресивно кредитните разходи, за да охлади инфлацията, скочила драстично след нахлуването на Русия в Украйна и след произтеклите от пандемичните карантини пробиви на продоволствените вериги. През последните няколко месеца европейските централни банкери запазиха стабилна – на 4%, лихвата по депозитите, изчаквайки подходящия момент да започне да ги понижава.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст