Над 25 г. затвор общо за българите, създали три “фабрики за обезщетения” в Лондон

Съдийско чукче, съд, присъда, затвор

Във Великобритания петима български измамници, които се “подиграха”, както изтъкват редица британски медии, с Министерството на труда и пенсиите, като източиха около 54 милиона паунда социални помощи, днес бяха осъдени общо на над 25 години затвор. 

Произнасянето на присъдата беше дълго и мъчително в рамките на близо три часа, защото, както подчерта самият съдия, това е бил един изключително сложен случай, предаде БНР. 

Бандата е успяла в рамките на около четири и половина години да представи хиляди искове за социални помощи, служейки си с фалшиви самоличности, и е използвала дори имена на деца, живеещи в България, за да източи парите от схемата за помощи “Универсален кредит”. 

Те са създали три, така наречени “фабрики за обезщетения” в Лондон, боравейки с фалшиви договори за наем, фишове за заплати и подправени писма от работодатели, наематели, училища и лични лекари. Общо подадените молби са били на стойност за около 100 милиона паунда, от тях Министерството на труда и пенсиите е одобрило искове на стойност малко под 54 милиона паунда. 

Огромните суми, спечелени чрез сложната финансова мрежа, са били изпрани през редица сметки или теглени в брой. 

Съдията Дейвид Арънберг подчерта, че измамата е в “промишлен мащаб”. Той отново посочи престъпленията на всеки един от обвиняемите поотделно, на базата на кои членове и параграфи от Закона са обвинени, какво е взето предвид като смекчаващи или утежняващи вината обстоятелства. 

Най-тежки присъди получиха де факто ръководителите на бандата Галина Николова и Гюнеш Али. Николова получи 8 години затвор, като след излежаване на половината от тях ще има право да поиска предсрочно освобождаване. Нейният адвокат поиска още веднага смекчаване на присъдата на базата на това, че тя има две деца, едното от които от обвиняемия Стоян Стоянов, но искането бе отхвърлено.

Гюнеш Али получи 7 години и 6 месеца, като три месеца му бяха приспаднати, защото ги е излежал след депортирането му от България. Той обаче ще трябва да излежи напълно оставащите му 7 години и 3 месеца. 

Стоян Стоянов получи 4 години затвор със същата опция като Николова – след излежаването на половината присъда да поиска предсрочно освобождаване. 

Най-младият член на бандата Патриция Панева, която е била на 19 години при стартирането на схемата, а сега е на 27, получи 4 години и 6 месеца, които обаче бяха намалени на 3 години и 2 месеца. Съдията прие като смекчаващи вината обстоятелства “младостта и наивността” ѝ и “смелостта”, че първа се е признала за виновна. 

Цветка Тодорова бе осъдена на 3 години затвор. Съдията обаче разпореди тя да бъде пусната на свобода, защото вече е излежала повече от половината присъда. Тодорова се кръстеше, видимо доволна от решението, докато Панева ридаеше неудържимо. 

Всички подлежат на депортиране. Обвиняемите имат 28-дневен срок да обжалват. 

По отношение на това как обвиняемите ще трябва да върнат откраднатите пари, тепърва ще има дела както на Острова, така и в България, защото се предполага, че основната част от тях са били прехвърлени именно в България. 

Всъщност, разплитането на конспирацията е станало по сигнал към британските власти на инспектора от Сливен Васил Панайотов, забелязал големия приток на пари в брой и как някои престъпници в града “живеят като барони”. Полицията и прокуратурата в Сливен днес предпочетоха да не коментират пред БНР информацията за инспектора, който е сезирал британските власти. Той е от местната структура на Главна дирекция “Борба с организираната престъпност”. 

В сливенския квартал “Надежда” също запазиха мълчание и не дадоха отговор на въпроса как в района са се появили луксозни коли и сгради, и дали са на хора, получавали британски социални помощи. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст