България ще участва в създаването на коридор за пренос на „зелена“ енергия от Азербайджан към Европа

България ще участва в създаването на коридор за пренос на „зелена“ енергия от Азербайджан към Европа

България има интерес да се включи като съакционер в инициативата за създаването на коридор за пренос на „зелена“ енергия, произвеждана в Азербайджан, към Европа. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев на срещата си с министъра на външните работи на Азербайджан Джейхун Байрамов. В разговора им в Берлин участва също служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. Главчев потвърди подкрепата на страната ни за инициативата, в която наред с Азербайджан участват също Грузия, Унгария и Румъния. Предстои да бъде уточнено кое държавно дружество ще се включи в нея от българска страна.

В хода на разговора беше обсъден и Вертикалният газов коридор, за чието изграждане преди седмица бяха подписани два основни договора в София, в присъствието на премиера и на министър Малинов. Министър-председателят посочи, че проектът ще се развива в рамките на стратегическата декларация, която беше подписана между президента на Азербайджан Илхам Алиев и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за увеличаване на количествата природен газ, който от 2027 година трябва да достигне европейските пазари.  Това ще замени доставките на руски газ. Проектът също така ще затвърди мястото на България на газовата карта и ще служи като основен коридор за пренос на азерски природен газ в посока Юг-Север до централноевропейските пазари.

На срещата беше обсъдено и предстоящото в началото на месец юли в Баку заседание на Българско-азербайджанската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество.  През последните пет години комисията не се е събирала и се очаква предстоящото заседание допълнително да активизира двустранното сътрудничество.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст