Амнистията за каталунските сепаратисти в Испания влезе в сила

каталуния сепаратизъм

В Испания влезе в сила амнистия за каталунските сепаратисти, предаде ДПА. Очаква се около 400 души да бъдат обхванати от закона.

“Законът за институционална, политическа и социална нормализация в Каталуния” е публикуван в испанския Държавен вестник. Той дава възможност на сепаратистите, които избягаха в чужбина, за да се спасят от испанската правосъдна система, да могат да се върнат у дома, без да се страхуват от арест.

Най-значимата сред тези фигури е бившият лидер на регионалното правителство Карлес Пучдемон, който беше издирван за провеждането на считания от испанските власти за незаконен референдум за независимост на Каталуния преди близо седем години. 

Законът за амнистията, който бе приет в края на май, предизвика разгорещени дебати в двете камари на парламента и доведе до граждански протести.

Испанският премиер Педро Санчес обеща амнистия на каталунците и други отстъпки, за да си осигури гласове за преизбирането си през ноември 2023 година, посочва ДПА.

Либералната партия на Пучдемон “Заедно за Каталуния” и Републиканската левица на Каталуния все още се стремят към независимост от Испания. Санчес обаче иска да предотврати това и да потуши конфликта чрез диалог.

След референдума в Каталуния през есента на 2017 г. тогавашното консервативно правителство в Мадрид постави региона под своя администрация. Пучдемон избяга заедно с част от поддръжниците си и оттогава живее в изгнание в Белгия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст