Министерството на културата разглежда 148 археологически проекта, кандидатстващи за финансиране

археологически проекти, Дуранкулак

Общо 148 археологически проекта на стойност между 12 300 лева и 70 000 лева ще трябва да разгледат експертите на Министерството на културата. Най-нискобюджетният проект е на Мария Христова – Пенкова от Историческия музей в Петрич, която планира да проучва археологията под бойното поле до село Ключ.

Сред 148-е проекта има десет за по 70 000 лева. Става въпрос за проекти със следните научни ръководители:

Владимир Славчев от РИМ Варна, който иска да проучва Варненския халколитен некропол. Той кандидатства и с още един проект, на който е ръководител, но за 55 000 лева.

Христо Кузов от РИМ Варна, който ще проучва римския и късноантичен град Марцианополис в Девня. Той също кандидатства с още един проект, но за сумата от 55 000 лева.

Иван Вайсов от НАИМ – БАН, който смята да работи в Дуранкулак – по селищната могила Големия остров.

Иво Чолаков и Цветана Комитова от НАИМ – БАН, които ще разкриват Сграда I в античния и средновековен град Никополис ад Нестум. Иво Чолаков кандидатства за финансиране и по още един проект, в който само той е ръководител и е за 24 000 лева.

Гергана Кабакчиева от НАИМ-БАН, която иска да проучва “Сграда с мозайката Ахейци” в археологическия резерват Улпия Ескус.

Людмил Вагалински от НАИМ – БАН, който планира да работи по късноантичната фортификация в Деултум.

Христо Прешленов от НАИМ-БАН, който кандидатства за проучване на обществена сграда и императорски храм в обект “Античен град, сектор Север.

Красимира Костова от НАИМ-БАН, която също иска да работи по обект “Античен град”, но по-конкретно подобект 02 – “Антични терми”.

Андрей Аладжов от НАИМ-БАН, който има интереси към кръглата каменна площадка в НИАР-Плиска.

Камен Бояджиев от РИМ Пазарджик, който иска да разкрива селищната могила “Юнаците”.

Има и два проекта, които не отговарят на изискванията. В единия от случаите не е изпълнено условието ръководителите на проекти да не кандидатстват за финансиране с повече от два проекта, а при втория – към момента на подаване на заявлението научният ръководител не е бил вписан в регистъра по чл. 150, ал. 2 от Закона за културното наследство.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст