Директорът на “Топлофикация – София” се оттегля от поста

Директорът на "Топлофикация - София" се оттегля от поста

Изпълнителният директор на “Топлофикация София” ЕАД инж. Александър Александров се оттегля от поста. В съобщение до медиите той посочва, че “не желае да бъде повод и обект на политически спекулации и манипулативни внушения, които уронват авторитета му и целят да поставят под съмнение професионалната му експертиза и етика”.

Повод за решението му са обвиненията от миналата седмица на столичния общински съветник от “Продължаваме промяната – Демократична България” (“Спаси София”) Борис Бонев, според когото Александров, назначен по времето на бившия кмет на София Йорданка Фандъкова от ГЕРБ, е злоупотребявал с обществени поръчки.

Бонев заговори за “изключително доходоносен семеен бизнес” на директора и жената, с която живее на семейни начала, свързан с превъзлагането на дейности по обществени поръчки.

Във връзка с разпространената в последните дни информация относно управлението на топлофикационното дружество инж. Александров припомня и следните факти, които предоставяме без редакторска намеса:

  • В периода на моето управление, с безвъзмездното финансиране от Агенцията за търговия и развитие на САЩ, възлизащо на близо $1 млн. по договор сключен със Столична Община бе изработен план за оздравяване и модернизация на “Топлофикация София” ЕАД, изпълняван от консултанта “Black and Veatch”, с подкрепата на Green Energy Advisors LLC и Marathon Capital LLC. Той включва, както техническа, оперативна и финансова стабилизация, така и модернизация на мощностите и мрежата, като в същото време бе изцяло съобразен със “зелената сделка” в ЕС. По-късно той стана основа на изработената от нас “Цялостна стратегия за модернизация и екологична трансформация на “Топлофикация София” ЕАД”. На основание тези проекти Дружеството кандидатства пред Министерство на Енергетиката за финансиране от Модернизационния фонд, като междувременно бе осигурено и финансиране за изпълнение на плана изработен от американските консултанти.
  • През последните 5 години “Топлофикация София” ЕАД направи няколко големи стъпки в посока дигитализиране на процеси, които я приближиха до модерните ютилити компании в сектора. Водени от визията за Смарт Топлофикационна система, като неизменна част от концепцията за умните градове внедрихме Система за мониторинг и управление (SCADA) на абонатните станции. Към момента “Топлофикация София” ЕАД разполага с термо-хидравличен модел, който е разработен с компютърна симулационна среда Termis v.7 – водещ в световен мащаб софтуер за моделиране на топлофикационни мрежи.
  • Работихме успешно по внедряване на съвременна автоматизирана платформа за термо-хидравлично моделиране, мониторинг и управление на топлопреносната мрежа.
  • Завършихме и продължаваме да надграждаме внедряването на САП в процесите на Дружеството.
  • Разработихме нов потребителски сайт с клиентски портал, предлагащ голям брой електронни услуги с цел повишаване на клиентската ни удовлетвореност.
  • През последните пет години усилията ни бяха възнаградени с устойчива тенденция за нарастване броя на нашите клиенти, като те се увеличиха с 15 094 или +3,4% . За същия период към топлопреносната мрежа са присъединени 585 нови сгради и в резултат на това трасето бе увеличено с над 24 км.
  • Справяхме с предизвикателството да работим и поддържаме топлопреносна мрежа, изградена в средата на миналия век, без да имаме достатъчна ликвидност за необходимите инвестиционни и ремонтни дейности. И въпреки тези затруднения, в това време започна подготовката и бе възложена най-мащабната в историята на Дружеството реконструкция на магистрални топлопроводи.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст