Служебният премиер заминава за Швейцария за първата среща на върха за мир в Украйна

Димитър Главчев ще участва в редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел

Служебният премиер Димитър Главчев заминава за Швейцария, където ще участва в първата среща на върха за мир в Украйна на 15 и 16 юни, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Срещата ще се проведе в швейцарския курорт Бюргенщок. След нея Димитър Главчев заминава за Брюксел, където ще участва в неформалната среща на лидерите на Европейския съюз.

Форумът, организиран от Швейцария и Украйна в Бюргенщок, се очаква да постави рамка за бъдещи мирни преговори с Русия, както и да определи ясна пътна карта на основата на Устава на ООН, международното право и принципи на „Формулата за мир“ на президента Володимир Зеленски.

Конференцията е инициирана от Киев и на нея се очаква близо 90 държави да се обединят около обща дефиниция какво ще се смята за добър край на войната.

В навечерието на конференцията някои й възлагаха големи надежди като първа стъпка по пътя към прекратяване на военните действия. Други обаче я критикуваха като безплодна и дори вредна за Украйна.

Припомняме, че вчера руският президент Владимир Путин, който не е поканен да участва на срещата в Бюргенщок, постави своите условия за мир – украинските войски трябва да бъдат изведени напълно от Донецка и Луганска народна република, Херсонска и Запорожка област, при това от цялата територия на тези региони в административните им граници, които са съществували в момента на влизането им в Украйна, както и отказ на Киев от планове за присъединяване към НАТО”, заяви Путин, цитиран от Ройтерс.

Путин добави, че статутът на Крим, Севастопол, Донецката и Луганската народна република като руски територии трябва да бъде потвърден във всички международни договори, а санкциите срещу Русия да бъдат отменени.

В отговор на руските условия съветникът на украинския президент – Михайло Подоляк обяви, че това не е сериозен опит за постигане на мирно споразумение и няма отношение към каквито и да е преговори.

Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг условията на руския държавен глава не са предложения за мир, а за повече агресия и окупация.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст