Не трябва да позволяваме ядрените технологии да се използват за изнудване, обяви Главчев в Швейцария

главчев, запорожката атомна централа

Бъдещето на ядрената енергия зависи от нашата споделена отговорност и решителност. Не трябва да позволяваме ядрените технологии да се използват за изнудване и агресия. Трябва да направим всичко възможно, за да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света. Този призив отправи премиерът Димитър Главчев на Първата среща на върха за мир в Украйна, която се провежда в Бюргенщок, Швейцария.

Министърът-председателят на България направи изказване в рамките на тематичната сесия „Осигуряване на ядрена безопасност и сигурност в Украйна“, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет. Главчев заяви подкрепата на България относно целите за ядрена безопасност, заложени във „Формулата за мир“ на украинския президент Володимир Зеленски и приветства изключително ценните усилия, които полага Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Премиерът обърна внимание, че ситуацията в Украйна по отношение на ядрената безопасност и сигурност е сериозна и отговорността за това е изцяло на Русия.

Причина за тревогите ни е Запорожката атомната електроцентрала, окупирана от Русия вече повече от две години. При нея и седемте незаменими стълба на МААЕ за ядрена безопасност и сигурност, и петте принципа за защита са нарушени, посочи Главчев.

главчев

По думите му превръщането на Запорожката атомна електроцентрала, която е най-голямата АЕЦ в Европа, във военна база е нищо повече от проява на груба безотговорност.

Българският министър-председател отбеляза, че с действията си Русия не само излага на риск световната общност, но и сериозно подкопава доверието в бъдещото развитие на ядрената енергетика.

“Не можем да приемем нито едно от двете“, категоричен беше Главчев.

Премиерът Димитър Главчев приветства ключовите приоритети за осигуряване на координация на международните усилия, очертани в обсъждания документ на форума.

Непосредствените приоритети са – спешно изтегляне на целия неоторизиран персонал от Запорожката АЕЦ; неограничен достъп до инсталациите на компетентните представители на МААЕ и Украйна; възстановяване на достатъчен брой експерти със съответния опит в централата, тъй като в момента този брой е три пъти по-малък от нормалното.

Българският министър-председател открои също специалната роля в това отношение на страните, които в момента разработват или разглеждат възможностите за развитие на собствени ядрени
програми с подкрепата на руската „Росатом“.

„Призоваваме ги да използват своите лостове за влияние, за да се гарантира спазването на установените международни стандарти за ядрена безопасност и сигурност, което в крайна сметка е в интерес на всички“, заяви премиерът.

В рамките на изказването си министър-председателят Димитър Главчев акцентира и върху постигнатия от България съществен напредък в диверсификацията на доставките на ядрено гориво чрез елиминиране на зависимостта от досегашния единствен руски доставчик и развитие на перспективно сътрудничество със световни лидери в сектора като „Уестингхаус“ и „Фраматом“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст