Свежото ядрено гориво от “Уестингхаус” е вече на площадката на АЕЦ “Козлодуй”

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй"

Първата доставка на свежо ядрено гориво, произведено от американската компания “Уестингхаус”, е вече на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Това съобщиха служебният премиер Димитър Главчев и служебният министърът на енергетиката Владимир Малинов, които посетиха централата.

“Това е ключов етап от двустранното стратегическо партньорство в областта на ядрената енергия с нашите партньори от САЩ. Вече имаме реална диверсификация за ядреното гориво за 5-и блок”, отбеляза министър Малинов. Той припомни, че има подписан договор с „Фраматом“ за диверсификация на горивото и за 6-и блок на атомната електроцентрала. Така, с осигуряването на достъп до надеждни алтернативни доставки от САЩ, се постига пълна независимост за АЕЦ „Козлодуй“.

След като Агенцията за ядрено регулиране вече е издала лиценз за разполагане и съхранение на ядреното гориво от „Уестингхаус“,  в понеделник се очаква  да бъде издадено разрешение и за неговата експлоатация. “Предвиждаме през месец май поетапно да бъдат заредени първите 43 касети свежо ядрено гориво, произведено от „Уестингхаус“, в 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, посочи Малинов.

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с „Уестингхаус“ още през 2009 г. – 2010 година.

На територията на централата министър-председателят и министърът на енергетиката посетиха също терена, на който се предвижда да бъдат изградени 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“.

За България ядрената енергетика има ключова роля при гарантиране на националната, регионалната и европейската енергийна сигурност и осигуряване на енергия на достъпни цени за потребителите. Тя е гръбнакът на енергийната система и за балансиране на енергийната система в целия регион. Българската страна се придържа стриктно към ангажимента за постигане на най-високите съвременни стандарти за ядрена безопасност и сигурност. Освен изпълнение на целите за диверсификация и независимост, използването на новия тип ядрено гориво ще спомогне за постигане на общоевропейските цели за декарбонизация. Стратегическото партньорство между АЕЦ „Козлодуй“ и „Уестингхаус“ съдейства за постигането на общата цел за по-безопасно, по-чисто и по-устойчиво бъдеще, отчитат от Министерския съвет.

През февруари Westinghouse Electric Company се срещна с представители от над 50 компании, които могат да са потенциални партньори при реализирането на проекта за изграждане на два нови ядрени енергоблока с технологията AP1000® за площадката на АЕЦ „Козлодуй“.

През юни миналата година американската компания подписа договор за предварителни инженерни дейности (Front-End Engineering & Design, FEED) с „АЕЦ Козлодуй-Нови мощности“. Дружеството е създадено с цел да организира и ръководи целия процес на предпроектно проучване, проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на ядрена енергийна мощност от най-ново поколение на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ с инсталирана мощност около 1200 MW.

През октомври 2023 година Westinghouse подписа меморандуми за разбирателство с ключови български доставчици за съвместно участие при предстоящото изграждане на нови ядрени енергоблокове на площадка „Козлодуй“ и в други държави от Европа. Тези документи включват проектиране и доставка на системи за контрол и управление, системи за радиационен мониторинг, както и предоставяне на различни инженерни, надзорни и строителни услуги.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст