БФБ и “Централен депозитар” с нова платформа за заемане на финансови инструменти

БФББългарска фондова борса

“Българска фондова борса”, съвместно с “Централен депозитар”, обявява най-новата си платформа за заемане на финансови инструменти, която стартира от днес. Тя ще използва инфраструктурата на търговската система Т7, уточниха от борсовия оператор.

Платформата за заемане на ценни книжа предоставя ново поколение интегрирана услуга на БФБ и “Централен депозитар”, която позволява на всички инвеститори да отдават или заемат за определен период от време финансови инструменти, включени в основните индекси на “БФБ-София”. Договорите за заемане са стандартизирани, като страни по тях са настоящите борсови членове.

Новата платформа открива още една възможност пред инвеститорите в страната и позволява

да се увеличи ликвидността на капиталовия пазар в България.

Обезпеченията за заеманите инструменти са само под формата на парични средства, като управлението им се осъществява от “Централен депозитар”.

“Реализацията на платформата за заемане на ценни книжа е поредната услуга в портфолиото на “Централен депозитар”, с която се стремим да създадем условия за

инвеститорите да се възползват от диверсифицираните предимства на капиталовия пазар

в управлението на своите активи. Ценим доброто партньорство с БФБ и вярваме, че платформата ще бъде припозната и използвана активно от своя старт”, заяви Васил Големански, изпълнителен директор на “Централен депозитар”.

“Нашата цел е чрез позната и надеждна инфраструктура на БФБ и “Централен депозитар” да намалим риска при заемане на финансови инструменти. Това е от съществено значение за институционалните инвеститори, които са и основните заематели. Обезпеченото заемане на ценни книжа е пряко свързано с активизирането на къси продажби и е основата за развитие на пазар на деривати”, отбеляза изпълнителният директор на БФБ – Маню Моравенов.

Цените на акциите на “Българска фондова борса” се повишават от началото на годината. В момента те се търгуват по 15 лева за един брой.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст