Лидерите на ЕС планират да подкрепят преизбирането на Фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен

Лидерите на Европейския съюз планират вечерта да одобрят преизбирането на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за нов 5-годишен мандат. Това съобщава британският вестник Financial Times, позовавайки се на свои източници.

„Никой не обсъжда различен изход“, цитира вестникът думите на дипломат от една от страните от ЕС, „Зарът е хвърлен за нея“.

Има обаче и други кандидатури.

Председател на Европейския съвет Шарл Мишел предлага постът да бъде зает от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.   

Изданието отбелязва още, че ще бъдат обсъдени кандидати за поста ръководител на Европейския съвет и върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност. Тук обаче ситуацията далеч не е толкова еднозначна, както при избора на шеф на Европейската комисия, подчертава вестникът.

На 7 март

фон дер Лайен беше номинирана за кандидат за поста ръководител на Европейската комисия

на конгреса на Европейската народна партия в Букурещ. Според основните документи на Европейския съюз ръководителят на ЕК се назначава с решение на лидерите на Европейския съюз на срещата на върха на ЕС и се одобрява с тайно гласуване в Европейския парламент, в което кандидатът трябва да получи мнозинство от гласове.

Изборите за Европейски парламент този месец не донесоха промяна въпреки местните победи на десните в няколко страни от ЕС, включително Франция, Австрия и най-големия федерален регион на Белгия – Фландрия.

Според обявените изборни резултати общият баланс на силите между наднационалните политически групи или фракции в структурата на Европейския парламент ще остане почти непроменен с едно изключение – рейтингът на Зелените се срина – те се преместиха от четвърто място на шесто.

Първото място остана за Европейската народна партия (ЕНП),

две десни фракции леко подобриха позициите си, но остават едва на четвърто и пето място и едва ли ще могат да повлияят на решенията на Европейския парламент.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е член на ЕНП, вече обяви победа и каза, че е уверена, че ще бъде преназначена на срещата на върха на ЕС в края на юни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст