Путин и Ким Чен Ун подписаха пакт, включващ клауза за взаимна отбрана

Путин и Ким Чен Ун подписаха пакт, включващ клауза за взаимна отбрана

Руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен Ун подписаха в Пхенян споразумение за стратегическо партньорство между Русия и Северна Кореня. Пактът включва клауза за взаимна отбрана, според която всяка страна се съгласява да помага на другата да отблъсква външна агресия. Това съобщи руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

“Подписаното споразумение за всеобхватно партньорство предвижда, наред с други неща, взаимопомощ в случай на агресия срещу една от страните по това споразумение”, каза Путин, цитиран от ТАСС. Той обърна внимание на изявленията на Съединените щати и други страни от НАТО, които се съгласиха да позволят на Украйна да нанася удари по цели на територията на Русия с оръжия, доставени от Запада.

“Това не са само изявления, това вече се случва и всичко това е грубо нарушение на ограниченията, които западните държави са поели в рамките на различни международни задължения”, посочи президентът на Руската федерация.

Русия също така не изключва развитието на военнотехническо сътрудничество със Северна Корея във връзка с подписания Договор за стратегическо сътрудничество, отбеляза Путин след разговори със севернокорейския лидер.

Ким Чен Ун заяви, че подписаното с Русия споразумение за взаимопомощ е с чисто отбранителна насоченост въпреки ясното предупреждение, отправено към Запада, предаде Франс прес.

“Този мощен договор не е нищо по-малко от един наистина конструктивен, перспективен и изключително мирен и отбранителен документ”, каза Ким, застанал редом с руския президент Владимир Путин, когото окачестви като “най-добрия приятел на корейския народ”. С документа отношенията между Северна Корея и Русия са се издигнали до “ново, високо ниво на съюзничество”, подчерта Ким, цитиран от Ройтерс. Според севернокорейския лидер подписването на документа бележи важен и исторически момент в отношенията между двете страни.

В понеделник Кремъл съобщи, че това “глобално стратегическо партньорство” ще отразява “дълбоката еволюция на геополитическата ситуация по света”, в момент, когато както Москва, така и Пхенян смятат Вашингтон за екзистенциален противник.

Западът се опасява от засилване на военното сътрудничество между Русия и Северна Корея, която според западни експерти вече доставя боеприпаси и ракети за руската офанзива в Украйна.

Дипломатическият съветник на Кремъл Юри Ушаков посочи пред руски медии, че двамата лидери са си разменили и подаръци. Според него руският президент е подарил на Ким втора лимузина “Аурус”, както и чаен комплект. В замяна той е получил предмети на изкуството с неговия лик, включително скулптури.

За първи път от 24 години руският държавен глава е на посещение в Северна Корея. На летището го очакваше Ким Чен Ун, с когото се прегърнаха и нарекоха “братя”. По улиците Владимир Путин беше приветстван от десетки граждани, конни войници, а украсата включваше огромни портрети на двамата лидери.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст