Компромисен вариант: Главчев и Радев заедно ще участват в Срещата на върха на НАТО

Компромисен вариант: Главчев и Радев заедно ще участват в Срещата на върха на НАТО

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в предстоящата Среща на върха на НАТО, която ще се проведе в периода от 9 до 11 юли във Вашингтон. В срещата ще участва също президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, съобщиха от Министерския съвет.

Форумът е най-високото ниво на вземане на решения в Алианса и ще отбележи 75-ата годишнина на Северноатлантическия договор, подписан именно във Вашингтон, САЩ. Решенията, които ще бъдат взети на срещата във Вашингтон, предполагат изпълнение на дългосрочни ангажименти от съюзниците, с особен акцент към инвестициите в отбраната на всяка страна – член на НАТО, и дългосрочната подкрепа за Украйна и финансовото ѝ обезпечаване.

Преди ден Главчев изпрати писмо до Народното събрание, в което отправя искане депутатите да решат кой да представлява България на предстоящата Среща на върха на НАТО. Парламентарните групи обаче имаха различни виждания, затова оставиха на Министерския съвет да вземе решението. Очевидно правителството се е спряло на компромисен вариант, при който да участват и премиерът, и президентът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст