Още азиатски лидери искат да се включат във вече 10-членния БРИКС

Още азиатски лидери искат да се включат в БРИКС

Докато руският президент Владимир Путин и китайският премиер Ли Цян следваха независими програми за срещи с лидери от Югоизточна Азия през седмицата, двамата партньори в икономическия блок БРИКС се натъкнаха на желаещи да се включат в групата, която смятат за застраховка срещу ръководените от Запада институции.

В интервю за китайски медии преди посещението на Ли Цян в Малайзия, премиерът на страната Ануар Ибрахим заяви намерението си да кандидатства за членство в блока, който увеличи двойно големината си през тази година след като привлече нации от глобалния Юг, отчасти като им предложи достъп до финансиране, но също и политическо пространство извън влиянието на Вашингтон.

Тайланд, който е основен съюзник на Съединените щати извън НАТО от 2003-а, обви през юни собственото си желание да влезе в БРИКС (съкращение от първите букви на страните основателки на общността – Бразили, Русия, Индия, Китай и Южна Африка). Блокът е “рамка за сътрудничество на южни държави, от която Тайлънд отдавна иска да е част”, сподели пред репортери през миналата седмица министърът на външните работи на страната Марит Сангиемфонг. На 11 юни той връчи на руския си колега Сергей Лавров официално писмо за намерението на страната да се присъедини към общността.

За държавите, които искат да смекчат икономическите рискове от засилващата се конкуренция между САЩ и Китай, членството в БРИКС е опит да изолират част от напрежението. В Югоизточна Азия много страни зависят икономически от търговията с Пекин и същевременно охотно приемат присъствието на военна сила и на инвестиции от Вашингтон. Членството в БРИКС обаче е и начин да изразят засилващото се недоволство от диктувания от Белия дом световен ред и ключови институции, които са твърдо под контрола на западните сили, като Международният валутен фонд и Световната банка.

В тази връзка бившият министър на външните работи на Малайзия – Сайфудин Абдула, коментира в интервю за медиите, че някои от колегите му, включително и той, смятат, че “трябва да се намери решение на несправедливата международни финансова и икономическа инфраструктура”, и “БРИКС вероятно ще е един от начините за балансиране на някои неща”.

За Путин и за китайския лидер Си Дзинпин интересът към БРИКС показва колко успешно двамата парират опитите на Съединените щати и на партньорите им да ги изолират по-широко заради войната в Украйна и военните заплахи за Тайван, Филипините, Южна Корея и Япония. Украинският лидер Влодимир Зеленски се бори мъжки да убеди азиатските нации да подкрепят приключилите в края на миналата седмица мирни преговори на високо равнище в Швейцария. Путин пък подписа през тази договор за отбрана със Северна Корея и предупреди, че има право да въоръжава противниците на Вашингтон по света.

БРИКС, в който от години членуват само пет държави, се разрасна двойно след включването на Иран, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Етиопия и Египет през януари. То се дължи основно на усилията на Китай, който се старае всячески да увеличи влиянието си на глобалната сцена.

При това, присъединителната инерция не е загубила скорост. Въпреки сърцатата битка на САЩ и Европа да попречат на страните да работят с Москва, представители на 12 нации, които не членуват в БРИКС, присъстваха на диалога с блока в Рсия през този месец. Сред тях бяха пратениците на отколешни врагове на американците като Куба и Венецуела, както и на други страни, като Турция, Лаос, Бангладеш, Шри Ланка и Казахстан.

Виетнам също беше представен на срещата, въпреки че през миналата година засили сътрудничеството си с Вашингтон – акт, разчетен като противопоставяне на растящото влияние на Пекин в региона. В тази връзка държавната радиостанция “Гласът на Виетнам” посочи, че Ханой следи напредъка на групата с “изключителен интерес”. А говорител на външното министерство на страната коментира, че “тя винаги е готова да участва и да има активен принос в глобалните и регионалните многостранни механизми”.

Виетнам посрещна през тази седмица и руския президент, въпреки недоволството на САЩ. В съвместното официално изявление на лидерите на двете държави, чиито отношения датират от веремето на Студената война и на Съветската епоха, Русия похвали виетнамското участие в диалога в началото на месеца и обяви, че те ще “продължат да засилват връзките между членовете на БРИКС и развиващите се държави, включително Виетнам”. Не е ясно дали и доколко БРИКС е бил част от разговорите на Путин с виетнамските му домакини при закрити врата, въпреки че двете страни обещаха да засилят сътрудничеството си в отбраната и енергетиката.

След тазгодишното си разширявне БРИКС планира да покани държави, които не са част от блока, на следващата си среща на върха в руския град Казан през октомври. Самият факт, че ще е домакин на събитието, дава шанс на Москва да покаже на света, че не е напълно изолирана от западната съпротива срещу войната в Украйна.

Потенциалните изгоди от участието в групата се простират отвъд геополитиката. Членовете на БРИКС са постигнали съгласие да създадат общ фонд от валутни резрви от 100 млрд. щ. долара, от който да отпускат заеми един на други по време на извънредни ситуации. Блокът основа и Нова банка за развитие – институция по модела на Световната банка, която вече е одобрила кредити в размер на почти 33 млрд. долара, основно за водни, транспортни и други инфраструктурни проекти, откакто започна да развива дейност през 2015 година.

Инвестиционният пул ще е полезен в Югоизточна Азия където официалното финансиране за развитие е паднало до 26 млрд. долара през 2022-а, според проучване на базирания в Сидни Институт Лоуи. Друг мотив за членството на Малайзия в БРИКС е негативното отношение на страната към институции от породата на МВФ, които проповядват финансов аскетизъм и чиито мерки периодично се сочат за главните виновници за икономическите затруднения, предизвикани от финансовата криза в Азия в края на 90-е години на миналия век.

Вашингтон, естествено, не седи със скръстени ръце и гради връзки с региона по въпроси от сферата на борбата с тероризма с държави като Виетнам и Филипините, които все повече се тревожат от разправиите с Пекин в Южно китайско море. Но в хода на нажежаващата се конкуренция между великите сили се осъзнава и необходимостта, че регионът трябва да застрахова бъдещето си. Защото за малките страни остава все по-малко място за маневри. И включването в организации като БРИКС показва, че те искат да са приятели с всички, а не само със Съединените щати и партньорите им.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст